Quantcast

Εύα Καϊλή: Τι σημαίνει η παραδοχή ότι «τα γνώριζε όλα»

Το κύριο μέλημά της είναι να πείσει τις Αρχές ότι δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο που έχει κλονίσει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφεθεί ελεύθερη, έως και την εκδίκαση της υπόθεσής της

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Qatar Gate , στο οποίο όπως όλα δείχνουν εμπλέκεται η Εύα Καϊλή.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, η οποία παραμένει στις φυλακές του Βελγίου μέχρι και την απολογία της την Πέμπτη, όπου θα κριθεί αν θα αφεθεί ελεύθερη ή θα συνεχίσει να κρατείται μέχρι τη δίκη της, προετοιμάζει με μεγάλη προσοχή την απολογία της.

Το κύριο μέλημά της είναι να πείσει τις Αρχές ότι δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο που έχει κλονίσει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αφεθεί ελεύθερη, έως και την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Ωστόσο, αυτό σενάριο δυσκολεύει αρκετά, αφού όσο περνούν οι μέρες νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα οποία μόνο… βοηθητικά δεν είναι για την Εύα Καϊλή.

Repubblica: Η ομολογία της Καϊλή

Σε σημερινό της δημοσίευμα η Repubblica κάνει μία αποκάλυψη για το σκάνδαλο QatarGate, που έχει κλονίσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, και τον ρόλο της Εύας Καϊλη. Όπως αναφέρει το άρθρο που υπογράφουν τρεις Ιταλοί δημοσιογράφοι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Καιλή φέρεται να ομολόγησε πως γνώριζε για τις δραστηριότητες του Παντσέρι και του συζύγου της, αλλά και πως έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις 700.000 ευρώ από το διαμέρισμά της .

«Μπροστά στον Βέλγο δικαστή Michel Claise, η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες, στις οποίες ενεπλάκη ο σύζυγός της, Φρατσέσκο Τζιόρτζιο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι. Αν και προσπαθεί να περιορίσει τις ευθύνες της», αναφέρεται στο άρθρο της Repubblica που παραπέμπει στα επίσημα έγγραφα των ανακριτικών αρχών του Βελγίου.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ορέστης Ομράν, δικηγόρος στις Βρυξέλλες, σημείωσε πως, εφόσον κριθεί ένοχη έστω και για συνέργεια, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης.

«Η συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση επισύρει 10 χρόνια φυλάκισης».

Ωστόσο, υπάρχουν και οικονομικές ποινές που φτάνουν «8 φορές στο ποσό της διαφθοράς. Αν καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η ποινή φτάνει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης, όπως και η δωροληψία. Η συνέργεια τιμωρείται ελαφρύτερα».

Σημαντικός ο βαθμός συμμετοχής της

Σύμφωνα με τον κ. Ομράν, αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός συμμετοχής της ευρωβουλευτού στις ενέργειες του συζύγου της.

«Αν υποθέσουμε ότι είναι αξιόπιστες οι διαρροές της δικογραφίας στον Τύπο, το σημαντικό είναι ότι ο βαθμός της συμμετοχής φαίνεται να είναι εντονότερος, αφού προσπάθησε να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος, να απομακρύνει τα χρήματα, ένα επιβαρυντικό στοιχείο».

Επιπλέον, η στάση της σε ψηφοφορίες για το Κατάρ και οι ομιλίες της υπέρ του, δυσχεραίνουν τη θέση της.

«Έτσι, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος υποτιθέμενης χρηματοδότησης σκοπούμενου αποτελέσματος από την χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Κατάρ. Η προσπάθεια που έκανε για να αποκρύψει τα χρήματα, δυσχεραίνει τη θέση της».