Quantcast

Έρευνα Opinion Poll: Πρώτη η ΝΔ με 17,4% μονάδες διαφορά

Ποιους υπουργούς θεωρούν οι πολίτες πιο δραστήριους

Η Ν.Δ βρίσκεται στο 37.8% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20.4%.

 

Αναλλοίωτη παραμένει η εικόνα σχετικά με την πρόθεση ψήφου, στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Opinion Poll, η οποία εντοπίζει τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 17,4 μονάδες, παρά τις δύσκολες υποθέσεις που έχει διαχειριστεί τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση.

 

 

Η Ν.Δ βρίσκεται στο 37.8% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20.4%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6.8%, το Κ.Κ.Ε με 5.4%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4.2% και το ΜΕΡΑ25 με 2.9%. Μία βδομάδα πριν, στο Βαρόμετρο της OPINIONPOLL οι επιδόσεις ήταν: Ν.Δ 37.3%, ΣΥΡΙΖΑ 20.2%, ΚΙΝΑΛ 7.1%, Κ.Κ.Ε 5.4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.2%, ΜΕΡΑ 25 2.9%. Τον Ιανουάριο στην έρευνα για την «POLITICAL» η πρόθεση ψήφου ήταν: Ν.Δ 38.6%, ΣΥΡΙΖΑ 21.4%. , ΚΙΝΑΛ 6.5%, Κ.Κ.Ε 5.1%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2%, ΜΕΡΑ 25 2.% , με την διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ στο 17.3%.

 

 

Το συνολικό Κυβερνητικό έργο αξιολογείται αρνητικά από το 53% και θετικά από το 47%. Τα μεγαλύτερα θετικά ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 81.5% και του ΚΙΝΑΛ με 50.9%. Τα ποσοστά στα άλλα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.9%, Κ.Κ.Ε 19%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΎΣΗ 41.4%, ΜΕΡΑ 25 11.1%.

 

Από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει το 12%. Ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό, της τάξης του 29.4%. Στον χώρο του Κέντρου η ικανοποίηση είναι μόλις 7.5%, της Κεντροαριστεράς 18.6% και της Αριστεράς 29.8%.

 

 

Η αποδοχή του Κ. Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, σημαντικά υψηλότερη από την αποδοχή του Κυβερνητικού έργου της τάξης του 57% με μικρή κάμψη σε σχέση με τον Ιανουάριο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συναντιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 86.4%, του ΚΙΝΑΛ με 78.2% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 58.6%. Ωστόσο και περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε έχουν θετική άποψη για τον Κ. Μητσοτάκη.

 

 

Στο ερώτημα αν ο Α. Τσίπρας ανταποκρίνεται στον αντιπολιτευτικό του ρόλο αυτή την δύσκολη συγκυρία, οι θετικές απόψεις φτάνουν το 27% σημαντικά.

 

 

Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κ.Μητσοτάκης με προτίμηση από το 47.4% προγείται 30.1% του Α. Τσίπρα που συγκεντρώνει το 17. 3% των προτιμήσεων, ενώ σταθερά δεύτερος στις επιλογές είναι ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 29.1%.

 

Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες για την πορεία του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 57% θεωρεί ότι μέχρι το Καλοκαίρι θα υπάρχει πια ανοσία σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και αυτό θα επιτρέψει να βρεθούμε σε μια πιο ομαλή κατάσταση για τις ζωές μας. Η πηγή αυτής της ελπίδας και της αισιοδοξίας δεν είναι άλλη από τον εμβολιασμό που προχωράει. Αυτή η ελπίδα διαμορφώνεται από το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό της τάξης του 56% δηλώνει ικανοποιημένο και από τους ρυθμούς εμβολιασμού, τον προγραμματισμό και τον συνολικό τρόπο οργάνωσής του.

 

Αντιθέτως επικρατεί απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

 

 

Το 32% πιστεύει ότι το 2021 θα υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στην Οικονομία, στην οικονομική κατάσταση των Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το 65% να έχει αντίθετη άποψη.

 

 

Το 53% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση την πανδημία, ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της στη χώρα μας. Την ικανοποίηση συμμερίζεται το 84.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 60.9% του ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ.Κ.Ε και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.

 

 

Ποσοστό 41% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την Οικονομική κρίση λόγω πανδημίας. Στις προηγούμενες μετρήσεις της εταιρίας εντοπιζόταν στο 43%-44%.

 

 

Στο ερώτημα αν θεωρούν πως μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπιζόταν καλύτερα η πανδημία τόσο από τις υγειονομικές πλευρές, όσον και τις οικονομικές παρενέργειες που έχει επιφέρει, ΝΑΙ απάντησε το 24%.

 

 

Όσον αφορά στην «υπόθεση Λιγνάδη» την άποψη να παραιτηθεί η Υπουργός Πολιτισμού υιοθετεί το 46% έναντι ενός 44% που υιοθετεί διαφορετική άποψη.

 

 

Το 59% θεωρεί ότι καλώς θεσπίστηκε Πανεπιστημιακή Αστυνομία και κάρτα εισόδου στα Α.Ε.Ι. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής είναι στη Ν.Δ με 83.1%, στο ΚΙΝΑΛ με 75% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 60.%. Ωστόσο, αν και με χαμηλότερα ποσοστά, την ίδια άποψη έχει ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του Κ.Κ.Ε και του ΜΕΡΑ 25.

 

 

Το 67% τάσσεται υπέρ της θέσπισης ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Α.Ε.Ι και μέτρων διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών.

 

 

Το 53% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση και τον Κρατικό Μηχανισμό του κύματος κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ». Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι κατά 5% πιο ανεβασμένο.

 

 

Όσον αφορά στους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας οι καλύτερες επιδόσεις εμφανίζονται στην ψηφιοποίηση του Κράτους με 61.4% και την αντιμετώπιση της πανδημίας με 53.2%. Ακολουθούν οι χειρισμοί στα Ελληνοτουρκικά με 45.8%, η Ασφάλεια και Προστασία των Πολιτών με 45.7%, , η αντιμετώπιση της Οικονομίας με 41.7% και η Παιδεία με 38.6%.

 

 

Στην αξιολόγηση των Υπουργών εμφανίζονται στην πρώτη τριάδα οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλιας και Κ. Πιερρακάκης. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Μ.Χρυσοχοΐδης, Α. Γεωργιάδης,, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Ν. Παναγιωτόπουλος, Χ. Σταϊκούρας, και Μ. Βορίδης.

 

 

ipoyrgoi