Quantcast

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η Φινλανδή πρωθυπουργός – Συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη το μεσημέρι

Η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στον Μάιο την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Στο περιθώριο της επίσκεψης της κ. Μαρίν στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία.

Κι αυτό διότι πραγματοποιείται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των πρώτων αποφάσεων από τη Μόσχα για διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της απόφασης της Φινλανδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει νέο πεδίο αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων από πλευράς Ρωσίας.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει μαζί με τη Σουηδία, μέσα στον Μάιο, την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

 

Η συνάντηση Μαρίν-Μητσοτάκη

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 13:00 και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

 

Η απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι προεκτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι η στροφή 180 μοιρών της Φινλανδίας και οι διαβουλεύσεις για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, ήρθε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους φόβους που αυτή προκάλεσε, προκειμένου να εξασφαλίσει μία πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με τη Δύση.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες.

«Πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη, θα είναι ζήτημα εβδομάδων, όχι μηνών», δήλωσε προ δύο εβδομάδων η κ. Μαρίν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της.

«Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, να υποβάλουμε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ή να μην υποβάλουμε και αυτό πρέπει να το αναλύσουμε πολύ προσεκτικά», είχε προσθέσει η Φινλανδή πρωθυπουργός.

 

Η αντίδραση της Ρωσίας σε ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας-Σουηδίας

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Ρωσία έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή της με μια τέτοια προοπτική, τονίζοντας ότι αν προχωρήσει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τόσο στην περιοχή, όσο και στην Ευρώπη.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, για το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Σε ανάλογο κλίμα «προειδοποίησης» είχε κινηθεί και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτοί (η Σουηδία και η Φινλανδία) γνωρίζουν, δεν θα εκπλαγούν σε κάτι, ενημερώθηκαν για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει αυτό. Έχουμε ανακοινώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών», επισήμανε προ ημερών η Ρωσίδα αξιωματούχος.