Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λονδίνο στις 16 Νοεμβρίου – Οι 3 στόχοι του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Τζόνσον

Στο ζήτημα της Τουρκίας θα αναδείξει την επιθετική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας στη μετα-Brexit εποχή στην ατζέντα του ταξιδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 Νοεμβρίου με προορισμό το Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο προβλέπεται να επιβεβαιώσει τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη βρετανική πρωτεύουσα έχει τριπλό σκοπό.

Ο πρώτος είναι φυσικά η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, η οποία επισφραγίστηκε με τη συμφωνία που υπέγραψαν προ ημερών οι ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας και Ελίζαμπεθ Τρας.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο, όπως ονομάζεται η συμφωνία, καλύπτει τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι μορφωτικές σχέσεις και μια γενικότερη δέσμευση για περαιτέρω ανάπτυξη των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε, όπως είπε ο κ. Δένδιας, «να αποδειχθεί ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, επιθυμεί την παροχή τεχνογνωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ζητήματα όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, στην οποία «ποντάρει» σημαντικά για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Στο ζήτημα της Τουρκίας, θα αναδείξει τόσο την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τη μοναδική οδό για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό: Το πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει σε όλες του τις αποφάσεις και σε όλα του τα ψηφίσματα τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία ως το μόνο πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης – μια ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Ο δεύτερος κεντρικός στόχος είναι φυσικά η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να παρουσιάζει σε διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου και σε βρετανικά ΜΜΕ το νέο, φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για επενδύσεις.

Τρίτο σκέλος του ταξιδιού είναι η επαφή με την πολυπληθέστατη ελληνική Ομογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, με μέλη της οποίας αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός και να τους καλέσει παράλληλα να γραφτούν στη νέα πλατφόρμα, που τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν για πρώτη φορά από τον τόπο κατοικίας τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

Προηγείται το Παρίσι

Του Λονδίνου, ωστόσο, θα προηγηθεί το Παρίσι: Την επόμενη Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη και παράλληλα στον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της UNESCO.

Πέραν του οικοδεσπότη Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου ο κ. Μητσοτάκης, στη διάσκεψη θα εκπροσωπηθούν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, σε επίπεδο μάλιστα αντιπροέδρου. Ενώπιον της Κάμαλα Χάρις, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη έρχεται μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, για να ενισχύσει την παρουσία της στις εξελίξεις στη χώρα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη, ενώ ακολούθησαν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, στις δύο πόλεις, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές. Η Ελλάδα συνεισφέρει επίσης στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής.

 

Πηγή: Parapolitika.gr