Επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα: Συνάντηση και με τον Ερντογάν θα έχει ο ΥΠΕΞ

Τη συνάντηση Δένδια-Ερντογάν ζήτησε η τουρκική πλευρά

Εκτός πρωτοκόλλου η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

 

Αλλάζει η ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, καθώς θα έχει συναντήσεις τόσο με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, όπως ενημέρωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Δείτε το tweet του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο:

 

Οπως γίνεται αντιληπτό, το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη γειτονική χώρα αποκτά πλέον βαρύνουσα σημασία, καθώς η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο Πρόεδρο, η οποία θα προηγηθεί αυτής των δύο υπουργών, γίνεται εκτός πρωτοκόλλου, σε μια περίοδο όπου οι δύο χώρες έχουν σειρά ανοικτών θεμάτων.

 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην τουρκική πρωτεύουσα. Άλλωστε, από τον Ιούλιο του 2019 όταν και ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ίσως να είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται σε σημείο υψηλότατης έντασης.

 

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε εγγυήσεις των Τούρκων ότι δεν θα συνεχιστούν ερευνητικές δραστηριότητες από τουρκικά πλοία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας –ή σε θαλάσσιες ζώνες αδιευκρίνιστης κυριαρχίας, όπως είναι η στερεότυπη διατύπωση Αμερικανών διπλωματών- και στο πλαίσιο αυτό αναμενεται να εξηγηθεί στους Τούρκους ότι πιθανές εργασίες από το Oruc Reis ή άλλα τουρκικά ερευνητικά πλοία τορπιλίζουν τις πιθανότητες συνέχισης της πορείας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.