Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού τήρησε η Βουλή, σε ειδική της συνεδρίαση στην Ολομέλεια.
«Η χώρα μας οφείλει πολλά στους Πόντιους, ας κλίνουμε το γόνυ με σεβασμό στη μνήμη τους», ανέφερε εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρός της Παναγιώτης Πικραμμένος, υπογραμμίζοντας πως καθήκον όλων είναι η μετατροπή, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, της ανείπωτης τραγωδίας σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση.
Ο κ. Πικραμμένος έκανε γνωστό πως εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και πως συνάντησε ευήκοα ώτα.
Υπέρ του αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων τάχθηκαν τα κόμματα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε πως συνιστά η αξίωση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας.
«Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον ποντιακό ελληνισμό είναι η υπόσχεση όχι μόνο ότι δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα αλλα και οτι θα κάνουμε όσα πρέπει για να μην επαναληφθούν», ανέφερε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ραλλία Χρηστίδου, ενώ η Χαρά Κεφαλίδου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως τη φετινή επέτειο ο πολιτισμένος κόσμος ζει μια φρικαλεότητα στην Ουκρανία, με την διεθνή κοινότητα να υπονοβατεί.
Το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού ελληνισμού κόντρα στις επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, ανέφερε ο Γιάννης Δελής, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας υποστήριξε πως αυτή η μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
«Τιμούμε τα θύματα μιας γενοκτονίας μόνο όταν η ψυχή του μπορεί να δακρύσει», είπε η Μαρία Αμπατζίδη απο το ΜέΡΑ 25 και ανέγνωσε αφήγηση ενός Πόντιου για όσα δραματικά έζησε με τον αφανισμό του ποντιακού ελληνισμού.