Ελληνοαμερικανική συμφωνία – Τα σημεία “κλειδιά”

Τι αποκάλυψε ο Δένδιας

Συνάντηση στο Μαξίμου είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, λίγο πριν την αναχώρηση του τελευταίου για την Ουάσινγκτον, όπου θα πέσουν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

 

 

Μητσοτάκης-Δένδιας συζήτησαν σήμερα τις τελευταίες λεπτομέρειες της αμυντικής συμφωνία με τις ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή και επικύρωση της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία χαιρέτησαν και οι ΗΠΑ. Η συμφωνία που θα υπογραφεί την Πέμπτη, πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδος.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Ουάσινγκτον από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας-ΗΠΑ, Νίκο Δένδια και Αντονι Μπλίνκεν, θα έχει πεντατετή ισχύ, ενώ στη συνέχεια θα ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Τι αποκάλυψε ο Νίκος Δένδιας για τη συμφωνία

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι υπήρχαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, για αμερικανικές βάσεις, πέρα από τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, οι οποίες, όμως, όπως εξήγησε, δεν εξετάζονται σε αυτή την φάση, αλλά «η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον».

Αναφερόμενος στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει τη σημασία της επιλογής μιας τοποθεσίας που βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ προσθέτει πως η Αλεξανδρούπολη, με την δημιουργία και πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Δυτικά Βαλκάνια και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, καθώς και την ΕΕ.

Επίσης, επισημαίνει η επιλογή τοποθεσίας έχει να κάνει με την δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, παρακάμπτοντας τα Στενά. «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία», τονίζει.

Η άλλη τοποθεσία, στη νησιωτική Ελλάδα, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του Αμερικανικού, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει, οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις. «Άρα οι επενδύσεις που θα κάνει η Αμερικανική πλευρά αποτελούν όφελος και για τις δύο χώρες».

Τονίζει δε πως «η αμερικανική πλευρά ζήτησε εξαρχής να είναι πενταετούς διάρκειας, και τούτο προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική σταθερότητας και να απελευθερωθούν τα κονδύλια από το Κογκρέσο για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων».

Αναμένεται και ισχυρή πολιτική δήλωση Μπλίνκεν

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας, όπως εξήγησε χθες ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Βήμα, αναμένεται και ισχυρή πολιτική δήλωση από τον Αντονι Μπλίνκεν η οποία θα έχει τρία βασικά σημεία, με ένα από αυτά να αφορά στην στάση της Τουρκίας για τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα «συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ», ο κ, Δένδιας σημειώνει πως «αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

Οικονόμου: Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία

Ερωτώμενος σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι τα δύο υπουργεία, εξωτερικών και Αμυνας είναι απολύτως συντονισμένα στην ίδια κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον κ. Δένδια πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που ενισχύει το στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα και αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της κυβέρνησης».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τόπους κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο και αναφέρθηκε στην αυξημένη σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη αλλά και στην αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά.

«Δύσκολη η συμφωνία αλλά στο τέλος επετεύχθη»

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, τέλος, πως η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς ήταν δύσκολη, αλλά «στο τέλος, επετεύχθη ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι αμοιβαίως επωφελές για τις δύο πλευρές».

«Η επιλογή αυξάνει το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στην χώρα μας και έρχεται να συνδυαστεί με τις άλλες συμφωνίες που έχουμε επιτύχει την περασμένη διετία προκειμένου να θωρακίσουμε την Ελλάδα από κάθε είδους εξωτερική απειλή», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης».