Quantcast

Εισβολή στην Ουκρανία: Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλέγματος προστασίας για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Ακόμα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στην Ουκρανία

Διττός είναι ο στόχος των επόμενων κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης μετά την απερίφραστη καταδίκη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Από τη μία, στοχεύουν στην προστασία των Ελλήνων που βρίσκονται στην Ουκρανία και από την άλλη στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλέγματος προστασίας των καταναλωτών από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε χθες από την Σύνοδο Κορυφής μέτρα για να προστατευτούμε από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Η αναφορά στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που, πριν από λίγο, φάνταζε αδιανόητη. Τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το Διεθνές Δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και για αυτό και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξαιρετικά δυναμική.

Είμαστε εδώ, ενωμένοι, για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με επιστολή που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Η επιστολή, που εστάλη με πρωτοβουλία του κ. Σκρέκα στην υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili και στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, αναφέρει ότι η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών – μελών.

Η επιστολή εστάλη στη Γαλλίδα υπουργό, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2022 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.

Σχέδιο εκκένωσης για Έλληνες και ομογενείς
Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επιφυλακή για την ασφάλεια των Ελλήνων που βρίσκονται στην Ουκρανία. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.

Επίσης, έκανε γνωστό πως «ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» και επισήμανε πως «είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους συγγενείς τους.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τούς κάλεσε να είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αφού υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες, «είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

Αναφερόμενος στην σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είπε πως τη συγκάλεσε άμεσα λόγω των δραματικών εξελίξεων και μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

«Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί» εξήγησε.

Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο και με τους προξένους στη Μαριούπολη και στην Οδησσό και θύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία και προσέθεσε πως «σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους».