Quantcast

Εισηγήσεις σε Μητσοτάκη για εκλογές 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου – «Η ενσυναίσθηση οδηγός της στάσης της κυβέρνησης»

Οι αποφάσεις για τον εκλογικό χρόνο θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο

Ενώπιον ενός διαφορετικού -και πολιτικά- τοπίου βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί επιστρατεύοντας άμεσες και πειστικές απαντήσεις στο επιχειρησιακό σκέλος την ασύλληπτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Στο παρά πέντε της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης το Μέγαρο Μαξίμου εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα αποτυπωθεί στην κάλπη το πάνδημο αίτημα «ποτέ ξανά» και πώς θα «εκβάλουν» πολιτικά ο βουβός πόνος και η οργή, που έχουν κυριεύσει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με αυτό που περιέγραφε ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο τι είναι αυτό που φοβούνται οι κυβερνήσεις και απάντησε αφοπλιστικά «τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα». Εν προκειμένω, η κυβερνητική δραστηριότητα αυτές τις ημέρες διοχετεύεται αποκλειστικά και μόνο στη διερεύνηση των αιτιών της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας καθώς και στη συνολική ανάταξη του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου.

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά βαρύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι τούτη την ώρα απόλυτη προτεραιότητα είναι η μακάβρια διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών και ο εντοπισμός, όσο αυτό είναι δυνατόν, των αγνοουμένων, καθώς και ότι η ενσυναίσθηση οφείλει να είναι οδηγός της στάσης της κυβέρνησης. «Το συλλογικό τραύμα είναι βαρύ και δεν επουλώνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Οφείλουμε να το σεβαστούμε, να συνδεθούμε με αυτό και παράλληλα να προωθήσουμε άμεσα τις πρωτοβουλίες που θα καταδείξουν πως η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα ξανασυμβεί ανάλογη τραγωδία δεν θα μείνει κενή περιεχομένου», αναφέρει με νόημα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» την Κυριακή πρόσωπο που μετέχει στις στρατηγικού χαρακτήρα συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υστέρηση

Έτερος συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζει εξάλλου πως η αναβάθμιση των σιδηροδρόμων δεν αναδεικνύεται κατόπιν εορτής κυβερνητική προτεραιότητα. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υποδομών διήνυσαν σημαντική απόσταση. Δεν κατορθώθηκε πάντως να αντιμετωπιστούν όλες οι διαχρονικές παθογένειες και υστερήσεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο τελευταίο briefing των πολιτικών συντακτών.

Απτά αποτελέσματα

Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβερνητική μέριμνα εστιάζεται εξ ολοκλήρου στη διακρίβωση των αιτιών της εθνικής τραγωδίας και στην προσπάθεια συνολικής ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου. Όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, σε μετρήσιμα αποτελέσματα και μάλιστα σε πρώτο χρόνο.

Στο φόντο αυτής της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να καταδείξει, όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη, ότι μπορεί να επιτύχει μέσω των πρωτοβουλιών, που θα αναλάβει η κυβέρνηση συνολικά, σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Να πείσει, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πέφτει στην… παγίδα της προηγούμενης, δηλαδή στην ακινησία και τη συνολική αστοχία σε επίπεδο τομών και μεταρρυθμίσεων, αλλά ότι έχει τη βούληση και την τεχνοκρατική επάρκεια να εφαρμόσει τις βέλτιστες λύσεις, ακόμη και μετά το σοκ του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Υπό αυτή την έννοια, ήδη ο σύμφωνα με πληροφορίες και όχι επίσημος προγραμματισμός που έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει στα τέλη της εβδομάδας τις εκλογές είναι σαφές ότι έχει ανατραπεί. Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες καταγράφεται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου έντονος προβληματισμός για την ημερομηνία των εκλογών.

Κινήσεις τακτικής

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι δεν τοποθετείται ούτε ατύπως ούτε και επισήμως, έχει γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα δέκτης εισηγήσεων για τη διενέργεια εκλογών μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα τον Μάιο και όχι στις 9 Απριλίου, σενάριο που έμοιαζε ακλόνητο πριν από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει το ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο αποκρούει, μιλώντας στην
εφημερίδα μας, τη θεωρία ότι τυχόν διενέργεια των εκλογών τον Μάιο προδίδει τακτικισμό από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πολλάκις την τελευταία τετραετία πως δεν πτοείται από το πολιτικό κόστος», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, στις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις κατά πόσον έχει αλλάξει ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός σχεδιασμός, η απάντηση άλλης γραμμής πληροφόρησης εντός του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει ότι «ο έως τώρα κυβερνητικός προγραμματισμός δεν έχει προσώρας αλλάξει, αλλά ούτε και έχει επιβεβαιωθεί».

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει ότι το κλίμα των επομένων ημερών σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα βαρύνει στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν μέσω εθνικού πένθους ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόβει με συνοπτικές διαδικασίες κάθε συζήτηση που μπορεί να εμπεριέχει νύξη για τον επικείμενο εκλογικό προγραμματισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα της προσπάθειας επούλωσης των πληγών και της ανάταξης. Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τον τρόπο σκέπτεσθαι του Κυριάκου Μητσοτάκη προεξοφλούν πως οι αποφάσεις για τον εκλογικό χρόνο θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό το επόμενο Σαββατοκύριακο.

21 Μαΐου η πρώτη, 2 Ιουλίου η δεύτερη

Όποιος γνωρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν κινείται στα τυφλά. Υπολογίζει τα δεδομένα, ιεραρχεί τις προτεραιότητες, διαβάζει το πολιτικό περιβάλλον και οργανώνει μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις του. Η απουσία προσώρας κρίσιμων πολιτικών και μη δεδομένων για το ουσιωδώς διαφορετικό τοπίο στη χώρα απαγορεύει για τα επόμενα 24ωρα τουλάχιστον τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τις εκλογές. Ο χρόνος πάντως δεν φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί εάν προκρινόταν θεωρητικά το σενάριο της 9ης Απριλίου, οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου, σενάριο που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, συναντά πλέον αντικειμενικές δυσκολίες.

Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι ενδεχόμενες εκλογές στις 9 Απριλίοθ, σε χρόνο πολύ κοντά στην εθνική τραγωδία, θα μετέβαλλε ουσιωδώς και σε επίπεδο ύφους την προεκλογική περίοδο, κάνοντας λόγο για μία βουβή καμπάνια, χωρίς εκδηλώσεις και συνθήματα. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως το σενάριο της 23ης Απριλίου αποδεικνύεται μάλλον προβληματικό, καθώς λόγω Πάσχα τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν θα διεξαχθεί κατ’ ουσία προεκλογική περίοδος.

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που σημειώνουν ότι αφενός η ανάγκη εκτόνωσης της απόλυτα κατανοητής θλίψης και του θυμού, που κυριαρχούν, και αφετέρου η πεποίθηση ότι πρέπει να μεσολαβήσει χρόνος ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να αφομοιωθούν οι πρωτοβουλίες, που πρόκειται να αναλάβει η κυβέρνηση, χαρίζουν «πόντους» στο σενάριο της διενέργειας εκλογών τον Μάιο, με επικρατέστερο το σενάριο της 21ης Μαΐου, με τις επαναληπτικές εκλογές να προσδιορίζονται για τις 2 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για την τελική μορφοποίηση των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων θα ξεκινήσει από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μνημόσυνα δεν γίνονται από Κυριακή των Βαΐων μέχρι του Θωμά

Τα σενάρια στο τραπέζι για το θέμα των εκλογών είναι ανοιχτά. Παρότι, ο πρωθυπουργός δεν έχει μπει σε συζητήσεις για το ζήτημα, προτάσσοντας το πένθος αλλά και την άμεση διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, πολλά στελέχη της ΝΔ επεξεργάζονται εισηγήσεις για την επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών, με δεδομένο ότι η πλήρης ολοκλήρωση της τετραετίας έχει εγκαταλειφθεί από καιρό λόγω της τουριστικής περιόδου.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία λοιπόν φτάνουν τις τελευταίες μέρες εισηγήσεις που πηγαίνουν κόντρα στις κυρίαρχες εκτιμήσεις. Στο πλαίσιο αυτό ένα σενάριο αναφέρεται στην αναγκαιότητα όχι μόνο να μη μετατεθεί προς τον Μάιο η προσφυγή στις κάλπες, αλλά να έρθει και πιο κοντά (2 Απριλίου, ίσως;). Δείχνουν λοιπόν προς μια προεκλογική περίοδο-εξπρές, τριών εβδομάδων, και την εκλογή της πρώτης αναλογικής στις 2 Απριλίου. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό πρέπει να γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας και να έχουν πιεστεί οι διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τις νομοθετικές εκκρεμότητες.
Η στήλη Big Mouth (στο Powergame.gr) έγραψε την Παρασκευή κάτι πολύ ενδιαφέρον: Ένα (βασικό) επιχείρημα που κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία σχετικά με την αναβολή των εκλογών συνδεόταν με το γεγονός ότι ανήμερα της 9ης Απριλίου, ημέρα που είχε αποφασίσει (προ δυστυχήματος) να στήσει κάλπες ο πρωθυπουργός, θα τελούνταν τα μνημόσυνα των άτυχων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Ωστόσο, όπως αναφέρει η πάντοτε καλά ενημερωμένη δημοσιογραφική στήλη, από το Σάββατο του Λαζάρου, δηλαδή από τις 8 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά που πέφτει στις 23 του μήνα, δεν τελούνται μνημόσυνα βάσει του τυπικού της Εκκλησίας μας.
Κατά συνέπεια, τα όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες ως ισχυρό επιχείρημα για την αναβολή των εκλογών απλώς δεν ισχύουν. Ούτε, επίσης, ισχύει η εκτίμηση ότι οι προσεχείς δημοσκοπήσεις θα δείξουν την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης, διότι αυτοί που «διαβάζουν» πιο προσεκτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη λένε πως μετά τα Τέμπη δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Είτε οι μετρήσεις δείξουν μεγάλη ζημιά για τη ΝΔ είτε όχι.
Η τραγωδία των Τεμπών μπορεί να συνιστά βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση, ωστόσο, η ατζέντα Μητσοτάκη με το αίτημα άμεσης θεραπείας των πολλών παθογενειών της όλης κρατικής δομής δεν αλλάζει. Και με αυτό το αίτημα θα κατέβει η ΝΔ στις εκλογές. Ζητώντας εντολή νέας τετραετίας με άμεση προτεραιότητα το χτίσιμο ενός κράτους που δεν θα ταλαιπωρεί αλλά θα υπηρετεί τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

Σπύρος Μουρελάτος, Σπύρος Κάραλης / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της 5ης Μαρτίου