Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη σε Ρώμη, Βρυξέλλες, Μαδρίτη – Τουρκική προκλητικότητα και ενεργειακή κρίση στην ατζέντα της συνάντησης με Ντράγκι απόψε

Ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας τη συνάντηση των δύο ηγετών

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να κυριαρχήσει στο γεύμα που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, σήμερα το βράδυ (στις 20.30 ώρα Ελλάδος) στη Ρώμη, λίγες ώρες πριν οι δύο ηγέτες μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη συνάντηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκινά έναν μίνι διπλωματικό μαραθώνιο που θα συνεχιστεί το επόμενο διήμερο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στο μέσο της προσεχούς εβδομάδας στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η ατζέντα στη συνάντηση της Ρώμης αναμένεται να είναι πλούσια, καθώς εκτός από τα ελληνοτουρκικά θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, καθώς και την επισιτιστική κρίση.

Επίσης, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα διμερούς οικονομικής και ενεργειακής συνεργασία καθώς και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας τη συνάντηση, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, αλλά και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι θα συμβάλλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά την προηγούμενη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med9, δηλαδή πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την άποψη αυτή υποστηρίζει σθεναρά και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας τις απαραίτητες συμμαχίες που θα την καταστήσουν κοινή ευρωπαίκή απόφαση.

Ο Μάριο Ντράγκι υποστηρίζει τη λύση της άμεσης παρέμβασης προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, υπενθυμίζεται ότι οι κ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν συναντηθεί στη Λιβύη κατά την επίσκεψή αμφοτέρων – οι πρώτοι ηγέτες της Ε.Ε. – τον Απρίλιο του 2021 υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα. Πιο πρόσφατα, οι δύο τους είχαν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία για την «ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των ομολόγων του της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.