Quantcast

Δημοσκόπηση GPO για τα Παραπολιτικά: Η ΝΔ προηγείται 7,8% του ΣΥΡΙΖΑ – Ο Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα της ΔΕΘ και άνοιξε την «ψαλίδα»

Πόσο κοντά είναι η κυβερνητική παράταξη στον µεγάλο στόχο της αυτοδυναµίας

Σε µια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, απόρροια του ασφυκτικού οικονοµικού κλίµατος που δηµιουργεί η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασµό µε τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση και να απεµπλέξει τον ίδιο από την αµυντική θέση στην οποία είχε περιέλθει.

Μέσω οικονοµικών εξαγγελιών και περιγράφοντας µε ξεκάθαρο τρόπο τα διλήµµατα της κάλπης, ο Κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου και έθεσε τους εκλογικούς στόχους για τον ίδιο και το κόµµα του.

Με φόντο το παραπάνω πλαίσιο, η δημοσκόπηση της GPO, που πραγματοποιήθηκε για λογαρισμό των «Π» και δημοσιεύτηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, προκύπτουν ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Οι εξαγγελίες

Τα µέτρα ανακούφισης που ανακοινώθηκαν αντιµετωπίζονται θετικά από το 51,4% του δείγµατος, έναντι 45,3% που τα κρίνουν αρνητικά, ενώ συνολικά οι πρωθυπουργικές οικονοµικές εξαγγελίες θεωρείται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση από το 50,4% της κοινής γνώµης, έναντι 46,9% που τις κρίνουν αρνητικά και µη επαρκείς.

 

 

 

Οι χειρισμοί

Σε επιµέρους τοµείς, θετικά εκλαµβάνονται τα µέτρα αντιµετώπισης της ενεργειακής κρίσης από το 51,1% του εξεταζόµενου πληθυσµού, ενώ θετικά κρίνονται οι χειρισµοί της κυβέρνησης τόσο στο µέτωπο του Μεταναστευτικού µε 55,5% όσο και σε αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων (62,9%), που αναδεικνύεται σε προνοµιακό πεδίο άσκησης πολιτικής για την κυβέρνηση, αφού, σε σύγκριση µε µια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 54,6% την εµπιστεύεται περισσότερο.

Εξάλλου, σε µεγάλο βαθµό η υπεροχή της σηµερινής κυβέρνησης εδράζεται στο παραγόµενο αποτέλεσµα της σύγκρισης µε την αξιωµατική αντιπολίτευση, στην οποία συνεχίζουν να αντανακλούν τα πεπραγµένα της κυβερνητικής της περιόδου. Ετσι, παρά την έντονη κριτική που ασκείται για τα ζητήµατα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγεται από το 48,1% έναντι 31,2% που προτιµά µια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτελεσµατικότερη διαχείρισή τους.

Για την πρωθυπουργία

Αντίστοιχες, µε µικρές διαφοροποιήσεις, είναι οι επιλογές των πολιτών που αφορούν τη διαχείριση του µεταναστευτικού ζητήµατος αλλά και τη συνολική αντιµετώπιση της παρατεταµένης οικονοµικής κρίσης, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να υπερέχει στο ερώτηµα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,1%, έναντι 31% του κ. Τσίπρα.

 

 

Πρόθεση ψήφου

Τα παραπάνω δεδοµένα συνθέτουν το κυβερνητικό αφήγηµα και συνιστούν ταυτόχρονα τις βασικές αιτίες του δηµοσκοπικού πλεονεκτήµατος, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου για τη Ν.Δ., που συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% έναντι 24,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση µε τα αποτελέσµατα της τελευταίας δηµοσκόπησης της GPO, έχουµε µια µικρή αύξηση της διαφοράς των δύο κοµµάτων από 6,3 σε 7,8 ποσοστιαίες µονάδες, απόρροια προφανώς της νεοδηµοκρατικής συσπείρωσης που προκάλεσε η παρουσία του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,4%, το ΚΚΕ στο 5,6%, στο 4% η Ελληνική Λύση και στο 2,1% το ΜέΡΑ25.

Η θεσµική επιλογή του πρωθυπουργού να µην προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόµου και η επιδίωξη της αυτοδυναµίας ως πρωταρχικού στόχου και ως απαραίτητης προϋπόθεσης -κατά τον ίδιο- για την αποτελεσµατική διαχείριση των ζητηµάτων οξύνουν το πολιτικό σκηνικό και δηµιουργούν συνθήκες πόλωσης σε µια παρατεταµένη προεκλογική περίοδο, που έχει ήδη ξεκινήσει.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Σεπτεμβρίου 2022