Δικηγόρος του Ερντογάν έδωσε χιλιάδες ευρώ σε Παντζέρι και Τζόρτζι – Φέρεται να κατέβαλε από το 2019 έως το 2021 περίπου 75.000€ στον δεύτερο

Τα χρήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δόθηκαν στην εταιρεία Equality Consultancy με έδρα το Μιλάνο

Νέες πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate , που έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Financial Times» και «Corriere della Serra» υποστηρίζουν ότι ένας Τούρκος δικηγόρος, που είχε δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ένα μέρος των «βρόμικων» χρημάτων στο σύντροφο της Εύας ΚαϊλήΦραντσέσκο Τζόρτζι και στον Αντόνιο Παντζέρι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των «Financial Times» και «Corriere della Serra» πρόκειται για τον Χακάν Καμούζ, ο οποίος έχει έδρα το Λονδίνο. Ο Τούρκος δικηγόρος, που έχει δεσμούς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να κατέβαλε από το 2019 έως το 2021 το ποσό των 75.000 ευρώ στο σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έδωσε τα χρήματα για «ηθικές υπηρεσίες λόμπινγκ» όσον αφορά τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.

Τα χρήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δόθηκαν στην εταιρεία Equality Consultancy με έδρα το Μιλάνο, της οποίας επικεφαλής είναι οι Αντόνιο Παντζέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι. Στην ίδια εταιρεία, βάσει πάντα των ίδιων πηγών, καταβλήθηκαν επιπλέον 200.000 ευρώ από τουρκική εταιρεία, το 2018, όταν ο Παντζέρι ήταν ακόμη ευρωβουλευτής.

Η εταιρεία Equality Consultancy, που έκλεισε το 2021, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών των Αρχών για το σκάνδαλο με το Κατάρ, που οδήγησε και στη σύλληψη των Παντζέρι, Τζόρτζι και Καϊλή. Η εν λόγω εταιρεία, που βάσει του καταστατικού της κύριο αντικείμενό της ήταν η ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες», φέρεται να αποτελούσε τη «βιτρίνα» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που εισέπρατταν οι εμπλεκόμενοι από το Κατάρ.

Κατά την κατάθεσή του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε αναφερθεί σε κάποιον «Χακάν», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήταν επιφορτισμένος να κάνει τις επαφές ανάμεσα σε αυτόν, τον Παντζέρι και την κόρη του Σίλβια, αλλά και τη λογίστρια του πρώην ευρωβουλευτή, Μόνικα Μπελίνι.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», το 2019 η εταιρεία The Radiant Trust, με έδρα την Αγγλία, στην οποία ο Καμούζ ήταν διαχειριστής, κατέβαλε 50.000 ευρώ στην εταιρεία των Παντζέρι και Τζόρτζι, ενώ άλλα 25.000 ευρώ έδωσε το 2021 η «Pronesis», μια δεύτερη εταιρεία του Καμούζ.

Ο Τούρκος δικηγόρος φέρεται να χαρακτηρίζει «πολύ φτωχά» τα αποτελέσματα της συνεργασίας με τους Παντζέρι και Τζόρτζι, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει ούτε τη Σίλβια Παντζέρι, ούτε και τη Μόνικα Μπελίνι. Επίσης δήλωσε συγκλονισμένος για το σκάνδαλο και την πραγματική δράση της Equality Consultancy.

«Πιστεύαμε ότι είχαμε να κάνουμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να προκαλέσουμε ενδιαφέρον για συγκεκριμένες υποθέσεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως ήταν ο Τζόρτζι που τον πλησίασε.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 10/3