Διήμερο κρίσιμων επαφών Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία – Η ατζέντα των επαφών με Μπένετ και Πούτιν

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ένα διήμερο κρίσιμων επαφών στο εξωτερικό ξεκινά σήμερα το πρωί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στη χώρα.

 

Θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο Πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο Πρόεδρο, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, ενώ θα συμμετέχει μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας, θέματα ενέργειας όπως η κατασκευή του αγωγού East Med, η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector και έργα περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο επί εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αργά το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Σότσι, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, όπου αύριο Τετάρτη θα έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού (υπενθυμίζεται ότι το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας) και να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι παραμένει σταθερή η θέση της Μόσχας και για το Κυπριακό, όπου στηρίζει μια λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής καθεστώτος των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες τυχόν μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες εγκριθείσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δημιουργούν δυσκολίες για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Δεν είναι τυχαίο ωστόσο ότι προτού ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για Ισραήλ και Ρωσία, επικοινώνησε μαζί του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία και τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας των δύο χωρών σε μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης εξέτασαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης. Τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας. Συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».

 

Πηγή: parapolitika.gr