Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη: Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης – Ενισχύεται η διπλωματική παρουσία της Ελλάδας

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

 

 

 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είναι η πρώτη πρόσκληση στην Ελλάδα να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη και συνιστά αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης (μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα).

Ενώπιον τoυ γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και πλειάδας ξένων ηγετών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στον καθορισμένο χρόνο, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου, καθώς και για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη έρχεται μετά από μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την παρουσία της στις εξελίξεις στη χώρα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας

Ειδικότερα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την Πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν Γενικό Προξενείο στην Βεγγάζη, ενώ ακολούθησαν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού εξωτερικών στην Τρίπολη και την Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του υφυπουργού εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη στις δύο πόλεις, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές.

Η Ελλάδα συνεισφέρει επίσης στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής.

H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον κ. Μητσοτάκη σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. Η θέση αυτή περιγράφει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Τι είχε τονίσει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Toυρκία αρχικά δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη και σε ποιο επίπεδο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι δεν θα πάει στη Γαλλία με πρόσχημα τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου. Τελικά, χθες το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία η οποία συνδιοργανώνεται με τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λιβύη (έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι και ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά) και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης επετείου ίδρυσης της UNESCO, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι.

Πηγή: parapolitika.gr