Quantcast

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Κερδισμένη η Αθήνα – Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Απομονωμένη η Τουρκία

Στο Παρίσι με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποίηθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη.

 

 

Η επόμενη ημέρα στη βορειοαφρικανική χώρα αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της Διάσκεψης, σε μια προσπάθεια ομαλής μετάβασής της σε συνθήκες ειρήνευσης και προόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα μας δέχεται πρόσκληση σε τόσο υψηλό επίπεδο, γεγoνός που δηλώνει την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα αποκτά έντονο βηματισμό στην περιοχή, ιδίως μετά το μπαράζ διμερών συμφωνιών της, όπως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, την στιγμή που η Τουρκία διαφοροποιείται, ως η μόνη χώρα που εξέφρασε τελικά ενστάσεις αναφορικά με το ζήτημα της απόσυρσης ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Οι ηγέτες που έδωσαν το παρών στην Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, έστειλαν σαφές μήνυμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Ανάμεσά τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης που παρουσίασε τις θέσεις της Αθήνας, με την οποίες συντάχθηκε και η διεθνής κοινότητα, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Τι τόνισε ο πρωθυπουργός

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης, που θα συγκροτηθεί με βάση την ελεύθερη βούληση του λιβυκού λαού και θα σέβεται τους κανόνες το Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Οι παρεμβάσεις των ξένων ηγετών

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις στην τουρκική πλευρά αλλά η ρωσική πλευρά αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο» γνωστοποίησε σχετικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αποτυπώνοντας δημόσια την τάση της Τουρκίας προς τη διεθνή απομόνωση.

Ακόμη πιο επιτακτικά διατύπωσε το αίτημα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας αμφότερες Τουρκία και Ρωσία να «αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής».

Μια ακόμη διάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λιβύη έθεσε από πλευράς του ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, καθώς έθεσε -μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης- στο πολυμερές τραπέζι και τις μεταναστευτικές ροές που κατευθύνονται από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

«Οι συνεχείς αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πετύχει μια συμφωνία σε ότι αφορά το μέτωπο αυτό», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταφέρουμε να κάνουμε μεγαλύτερες επενδύσεις στην Λιβύη, να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, η οποία συχνά δεν ξεκινά από την Λιβύη αλλά από κοντινές χώρες».

«Κλειδώνει» το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Παρισίων για τη Λιβύη, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προσεχής επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.

Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για αυτό το ταξίδι στην Ουάσιγκτον το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.