Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19:00: Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ευάλωτοι οι τρεις άξονες του πακέτου κατά της ακρίβειας

Η ενίσχυση στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα αφορά τους πάντες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Τι θα γίνει με τα καύσιμα - Πώς θα γίνεται η αναπλήρωση των απωλειών από τις τιμές άνω των €2 το λίτρο

Το νέο πλαίσιο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια που δοκιμάζει τις αντοχές ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να παρουσιάσει λίγο μετά τις 6:30 μ.μ. σήμερα το απόγευμα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς παραμένει σε απομόνωση λόγω της νόσησής του από κορωνοϊό.

Η φιλοσοφία
Η φιλοσοφία του πακέτου στήριξης της κυβέρνησης θα βασίζεται, κατά πληροφορίες, στο τρίπτυχο «νοικοκυριά – επιχειρήσεις – ευάλωτοι πολίτες», προκειμένου οι ελαφρύνσεις να γίνουν αισθητές σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Παρότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέτεινε το ενεργειακό πρόβλημα, εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κόστος, η κυβερνητική στόχευση εδράζεται σε μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να καταλήγει άμεσα προς τον πολίτη, χωρίς να μεσολαβούν προμηθευτές ή άλλοι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τρεις άξονες
Για τρείς άξονες έκανε λόγο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφορικά με τον προσανατολισμό των νέων μέτρων στήριξης, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ. «Οι παρεμβάσεις θα είναι σε τρία επίπεδα. Θα υπάρχει ενίσχυση -άλλωστε το έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός- που θα αφορά κυρίως συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά. Θα δούμε πού θα φτάσει και μέχρι ποιους θα αφορά» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. «Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία, που είναι οριζόντια και αφορά την ενίσχυση σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται και θα ενισχυθεί. Θα είναι οριζόντια. Θα αφορά τους πάντες. Θα αφορά νοικοκυριά, θα αφορά επιχειρήσεις, θα αφορά αγρότες» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ «η τρίτη παρέμβαση, αφορά στα καύσιμα που χωρίς πολύπλοκες και πολύ δύσκολες διαδικασίες, θα πληρώνουμε, τιμή μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία, όχι οριζόντια, όχι όλοι, αλλά πάντως πολλοί. Χωρίς αμφιβολία θα αφορά περισσότερους», κατέληξε

Στο ενδιάμεσο, το πρόταγμα να φτάσουν στον ίδιο τον πολίτη οι νέες παροχές, όπως αυτό έγινε πράξη στην περίπτωση της τελευταίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, απηχεί και τη λογική των νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να εξειδικευθούν αύριο στις 08:30 το πρωί από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η καλύτερη πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η μείωση των φόρων» είχε υπογραμμίσει, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Η στόχευση των νέων μέτρων απευθείας στον πολίτη, ώστε να γίνει αντιληπτή στην τσέπη του η μείωση της επιβάρυνσης, αντανακλάται και στην ενεργοποίηση ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε οι πολίτες να επιδοτούνται στην προμήθεια καυσίμων κίνησης, όπως εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης, χωρίς να αποκαλύπτει άλλες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, αύριο το πρωί.

Αυξημένη επιδότηση τον Απρίλιο
Επιπρόσθετα, εξελίξεις για τους καταναλωτές αναμένονται και στο μέτωπο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία συνεχίζεται και τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο της επιδότησης του ηλεκτρικού που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, αναμένεται να παραταθεί και για τον μήνα Απρίλιο, ενώ η επιδότηση τον επόμενο μήνα θα είναι ακόμη πιο αυξημένη.

«Όχι» στην μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, όπως εξήγησε και με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δεν αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων, τα έσοδα από τα αοποία «αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών φορολογικών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού σε ετήσια βάση».

«Αποτελούν επομένως σημαντικό μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού. Οποιαδήποτε παρέμβαση στους συντελεστές στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία» πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

«Επιταγή» ενόψει Πάσχα

Τους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες θα στοχεύει και η εφάπαξ παροχή που θα δοθεί από την κυβέρνηση, όπως συνέβη και με το έκτακτο επίδομα ύψους 250 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε σε 830.000 δικαιούχους, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό πρόκειται για «μία έκτακτη ενίσχυση, μία, να το πούμε, επιταγή ακρίβειας, ένας τρόπος αντιμετώπισης, ένα έκτακτο βοήθημα για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια αυτόν τον καιρό», όπως είχε περιγράψει στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, επιταγή που θα διανεμηθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες, με το ύψος της να κυμαίνεται, κατά πληροφορίες, μεταξύ 250- 300 ευρώ.