Με «κλειδωμένα» μέτρα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ πηγαίνει στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πακέτο θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και αντισταθμιστικά μέτρα για την ακρίβεια και ενισχύσεις για τους άνεργους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και μέτρα «εκτός λίστας».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν το αργότερο έως αύριο το πρωί, ενώ στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός θα έχει έτοιμες και κάποιες εισηγήσεις η τύχη των οποίων θα κριθεί την τελευταία στιγμή.
Πάντως, στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν τα νέα περιθώρια του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτουν από την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία στο δεύτερο φετινό τρίμηνο ανέβασε στο 16,2% την ταχύτητα.
Γεγονός που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της φετινής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% από μία έως μιάμιση μονάδα.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει πάνω 1,5 δισ. ευρώ, τα περιθώρια για παροχές μπορούν να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ που θεωρείται μία πρόβλεψη ασφαλής για τον προϋπολογισμό, από τη στιγμή που το στοίχημα της ανάκαμψης θα κριθεί στο τελευταίο τρίμηνο, όταν θα έχουν ενσωματωθεί και τα στοιχεία των εσόδων από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του powergame.gr, το πακέτο παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό την πρακτική των προσωρινών μέτρων με την υπόσχεση μονιμοποίησής τους στο βαθμό όπου επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ανάπτυξης.
Ανώτατος αξιωματούχος της Κυβέρνησης έλεγε για το παράδειγμα της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα.
Πάγωσε προσωρινά για ένα χρόνο, το «πάγωμα» επεκτείνεται τώρα και στο 2022 και η υπόσχεση κατάργησης παραμένει ενεργή.
Αντίστοιχη «συνταγή» θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για την τήρηση άλλων προεκλογικών δεσμεύσεων που έμειναν στα χαρτιά με φόντο την πανδημία, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.
Τα κλειδωμένα μέτρα
Μία θέση στο πακέτο του Πρωθυπουργού θα έχουν:
η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
οι παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ρεύματος ώστε να περιοριστούν ή να σβήσουν οι ανατιμήσεις οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς «μικρομεσαίων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους και επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα
η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο
η παράταση για τρεις μήνες ακόμη της Γέφυρας που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για α΄ κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
Οι υπό συζήτηση ελαφρύνσεις
Από εκεί και πέρα τα σενάρια των ελαφρύνσεων που εξετάζονται προβλέπουν:
Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά ευάλωτους
Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο».
Νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με περισσότερο ωφελημένες τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με εκκίνηση απλό το 2022.
Μόνιμη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι και το 2022 εξακολουθεί να ισχύει η γενική ρήτρα διαφυγής στην Ευρωζώνη, γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχουν στόχοι και κανόνες δημοσιονομικοί αλλά τα κράτη μέλη αποφεύγουν τα μόνιμα μέτρα και περιορίζονται κυρίως σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
Για το 2023, η συζήτηση δεν έχει ακόμα ανοίξει και παρ’ ότι ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διατήρησης της ρήτρας διαφυγής, το ίδιο δεν μπορούν να αποκλείσουν και την επαναφορά στόχων συγκεκριμένων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επιπλέον η πανδημία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη και οι προβλέψεις για ΑΕΠ και έξτρα έσοδα ενσωματώνουν υψηλές αβεβαιότητες, ενώ και οι αγορές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της κυβέρνησης οι οποίες μέχρι τώρα ήταν «μετρημένες» με εκτεταμένα μέτρα στήριξης προσωρινού χαρακτήρα.
Πηγή: Powergame.gr