Αύριο η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου

Τι θα συζητηθεί

Η έκτακτη Σύνοδος υπουργών του ΝΑΤΟ μετέφερε το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία για την Πέμπτη, ωστόσο χθες οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό ήταν αλλεπάλληλες, τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών όσο και με τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

 

Η ελληνική πλευρά προσεγγίζει την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου με εποικοδομητική διάθεση, χωρίς όμως να διατηρεί υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα. Βασικό ζητούμενο είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά όλα, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, εξαρτώνται από την συμπεριφορά της Τουρκίας.

 

 

Σε καλύτερο κλίμα οι συνομιλίες στην Αγκυρα -Τι θα αποφύγει η ελληνική πλευρά
Δένδιας και Τσαβούσογλου θα έχουν το πρώτο τετ α τετ μετά την συνάντηση τους στην Μπρατισλάβα, τον Οκτώβριο, στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ασφάλεια, όπου και είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία, κυριολεκτικά στο πόδι. Το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι προφανώς καλύτερο από εκείνη την συνάντηση, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει για αποκατάσταση των σχέσεων όσο παραμένει η επιθετική ρητορική από την τουρκική ηγεσία. Όμως, η Αθήνα δεν είναι αυτή που θα «τινάξει» τον διάλογο στον αέρα, πέφτοντας στην παγίδα της Άγκυρας, εκτός κι αν η κατάσταση εκτραχυνθεί.

 

Επιχειρώντας μια απεικόνιση της συγκυρίας, έμπειροι διπλωμάτες, εκτιμούν ότι είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα καθώς η Τουρκία είναι αυτή που πιέζεται στο εσωτερικό της από την κατάσταση της οικονομίας και από στη διπλωματική σκακιέρα είναι υπό την πίεση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, ένα από τα μηνύματα κατά την συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα είναι ότι «αν η Τουρκία θέλει καλές σχέσεις, θα πρέπει να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων».

 

 

Η Ανατολική Μεσόγειος στην ατζέντα των συζητήσεων
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί η Ανατολική Μεσόγειος με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί την αποσαφήνιση της στάσης της Τουρκίας σε σειρά ζητημάτων. Κατ’ αρχάς θα πρέπει η Άγκυρα να αποδείξει στην πράξη ότι η αποκλιμάκωση δεν είναι πρόσκαιρη, αλλά θα έχει διάρκεια. Η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί προκλήσεις καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και πηγές με γνώση της κυβερνητικής στρατηγικής σημειώνουν ότι «είναι ξεκάθαρο η Ελλάδα δεν φοβάται το διάλογο» και δεν θα χάνει ευκαιρία να παρουσιάζει τις θέσεις της «ακόμα κι αν η Τουρκία κάνει πως δεν καταλαβαίνει». Όπως το έθετε διπλωματική πηγή: «έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν φοβόμαστε να το πούμε ευθέως». Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκτιμούν ότι, μέσα από την συνάντηση στην Άγκυρα, η Τουρκία θέλει να δείξει στην ΕΕ πως ο διάλογος με την Ελλάδα προχωρά κανονικά, οι δύο χώρες έχουν βρει κώδικες επικοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν ο κ. Τσαβούσογλου να επιδιώξει μια πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα.

 

 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου να ανοίξει τον δρόμο για ένα τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως «σήμερα οι συνθήκες είναι ακατάλληλες.

 

 

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Λιβύης
Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών γίνεται τη στιγμή που και οι δύο χώρες έχουν στο επίκεντρο των διπλωματικών κινήσεων τους την Λιβύη. Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, μία εβδομάδα μετά την συνάντηση τους στην Τρίπολη.

 

 

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Άγκυρα δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η Τουρκία, παρά το μεγαλοπρεπές τελετουργικό που επιφύλαξε ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν παραγνωρίζουν τις καλές σχέσεις των δύο πλευρών, όμως επικεντρώνουν στην ανάγκη της Τρίπολης να ανοίξει διαύλους με την Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο είναι πιο «μετρημένη στις παραχωρήσεις της προς την Τουρκία».  Στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε επικύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου σε αυτή την μεταβατική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Γι’ αυτό η Αθήνα είναι υπερδραστήρια στις διπλωματικές κινήσεις στην περιοχή και την επιχείρηση αποκατάστασης των σχέσεων με την Τρίπολη.