Quantcast

Αβραμόπουλος: Tην ημέρα του γάμου μου ο Kωνσταντίνος Μητσοτάκης με έβαλε στην πολιτική

Μιλώντας στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη

O Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής ζωής, με μακρά πορεία και αξιοζήλευτο βιογραφικό, στη διπλωματία, σε κυβερνητικές θέσεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην Ευρώπη.

Διετέλεσε επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Υπήρξε υπουργός Εθνικής Άμυνας (δύο θητείες), Εξωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τουριστικής Ανάπτυξης και δήμαρχος Αθηναίων (δύο θητείες). Εξελέγη βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατ’ επανάληψη (1993, 2004, 2007, 2009 και 2012). Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Διπλωματικό Σώμα από το 1980 έως το 1993.

avramopoulos_sasa

Διετέλεσε ειδικός διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και πρόξενος της Ελλάδας στη Λιέγη (Βέλγιο) και στη Γενεύη (Ελβετία).

Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στo Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ULB στις Βρυξέλλες. Είναι επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Adelphi (Νέα Υόρκη), Drexel (Φιλαδέλφεια), Kingston (Λονδίνο) και του Deree (Αθήνα) και είναι επίτιμος καθηγητής, σύμβουλος της Σχολής Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, επίτιμος καθηγητής της Κρατικής Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών της Μόσχας και του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμας, ενώ έχει παρασημοφορηθεί και έχει τιμηθεί με ανώτατες κρατικές διακρίσεις από πολλές χώρες. Στη διαδρομή του μέχρι σήμερα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο σημαντικών πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων, αλλά -όπως δηλώνει στα «Π»- δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να τα παρατήσει. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην εγχώρια πολιτική σκηνή, τονίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση δεν σκοπεύω να ιδιωτεύσω. Αν ήθελα, θα το είχα κάνει, μιας και είχα πολλές προτάσεις από το εξωτερικό. Όλα στην ώρα τους».

Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Π» μιλά για την οικογένειά του, τη σημαδιακή ημέρα του γάμου του, αλλά και τη σχέση με τους δύο γιους του.

Πώς βλέπετε, με την ευρωπαϊκή πλέον ματιά σας, την πορεία της κυβέρνησης, μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ;

Σίγουρα προοιωνίζεται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα. Σταδιακά αφήνουμε πίσω τα δύσκολα και τις κακές στιγμές. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν χειριστεί με ευθύνη, αποφασιστικότητα και αποτελέσματα τις απανωτές κρίσεις και εκτιμώ ότι μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα βρει τον δρόμο της η ελληνική οικονομία και, το κυριότερο, θα αρχίσει να δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφάλειας για να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να διεκδικήσουν τα όνειρά τους. Έχουμε βέβαια πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά ο δρόμος για τα καλύτερα έχει πλέον ανοίξει.

Σίγουρα προοιωνίζεται ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα. Σταδιακά αφήνουμε πίσω τα δύσκολα και τις κακές στιγμές

Πώς νιώθετε που επιστρέφετε ξανά στην ελληνική πολιτική έπειτα από πέντε χρόνια στην Ευρώπη; Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Σίγουρα αισθάνομαι πιο πλούσιος σε εμπειρίες και γνώσεις, αφού είχα την ευθύνη να διαχειριστώ το πιο σημαντικό χαρτοφυλάκιο της προηγούμενης πενταετίας, όπου το Μεταναστευτικό και η Ασφάλεια κυριάρχησαν, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, και αισθάνθηκα την ικανοποίηση να έχω συμβάλει στη χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα μεγάλα αυτά ζητήματα. Σας θυμίζω ότι πέντε μήνες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ξεκίνησαν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και οι πρώτες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τότε η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε. Ανέλαβα λοιπόν την ευθύνη να συντονίσω 28 χώρες, αλλά και να εγκαταστήσω διαύλους συνεργασίας με σημαντικές χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Αφρική. Ήταν μια ανεκτίμητης αξίας εμπειρία και βέβαια τα αποτελέσματα τα πιστώνεται και η Ελλάδα. Γιατί μπορεί να είσαι επίτροπος της Ευρώπης, αλλά κάθε δευτερόλεπτο θυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι πάνω από όλα Έλληνας.

Δεν μου απαντήσατε, όμως, αν θα είστε υποψήφιος.

Σας απαντώ, λοιπόν, ότι στην πολιτική, σημασία δεν έχουν οι θέσεις, αλλά οι ρόλοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν σκοπεύω να ιδιωτεύσω. Αν ήθελα, θα το είχα κάνει, μιας και είχα πολλές προτάσεις από το εξωτερικό. Όλα στην ώρα τους.

Έχετε ίσως το πλουσιότερο βιογραφικό Έλληνα πολιτικού. Έχετε περάσει από όλα σχεδόν τα δημόσια αξιώματα. Δήμαρχος Αθηναίων, υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, Τουρισμού, Υγείας, Ευρωπαίος επίτροπος. Ποια ήταν η πιο κρίσιμη απόφαση που κληθήκατε να πάρετε στην πολιτική σας πορεία;

Σίγουρα ήταν πολλές. Θυμάμαι δύο. Όταν ως δήμαρχος Αθηναίων, και παρά τη νωπή αποτυχία στο Τόκιο της προσπάθειας της χώρας να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της εκατονταετηρίδας και μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και αποθάρρυνσης, έβαλα την υπογραφή μου στην αίτηση υποψηφιότητας, με αρκετούς την εποχή εκείνη να μην πιστεύουν στον στόχο αυτό. Και τα καταφέραμε. Η πιο συγκινητική στιγμή, δεν σας κρύβω, ήταν όταν το 2000 στο Σίδνεϋ παρέλαβα την Ολυμπιακή Σημαία και τη μετέφερα στην Αθήνα. Η δεύτερη ήταν όταν το 2015 είχε έρθει η πρόταση από ευρωπαϊκές χώρες να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν ως αδύναμη να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα. Θυμίζω ότι τότε ήδη είχαν περάσει, διερχόμενοι μέσα από την Ελλάδα, προς την Κεντρική Ευρώπη κοντά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Για καλή μας τύχη, στο χαρτοφυλάκιό μου είχα την πολιτική ευθύνη και για τη Σένγκεν. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρξε καν δεύτερη σκέψη και βρήκα τον τρόπο να αποφευχθεί η αποπομπή. Αλλά και πολλές άλλες αποφάσεις, όπου δεν υπολόγιζα ούτε πολιτικό κόστος ούτε βέβαια πιέσεις.

Οι γιοι μου ακολουθούν το δικό τους όνειρο και τους δικούς τους δρόμους. Οπως και εγώ στο ξεκίνημά μου. Οφείλω πολλά στη σύζυγό μου

Πόσο έχετε αλλάξει από τη στιγμή που διαβήκατε το κατώφλι του Δημαρχείου της Αθήνας έως σήμερα;

Αρκετά. Θα έλεγα ότι η σταθερή μου βάση ήταν και παραμένουν οι αρχές πάνω στις οποίες αποφάσιζα να περάσω το κατώφλι της πολιτικής. Σίγουρα βελτιώθηκα. Όπως όμως με γνώρισαν οι συμπολίτες μου στο ξεκίνημά μου, έτσι και συνεχίζω. Εξάλλου, από την αρχή, επιλογή μου ήταν η σχέση μου με τους πολίτες. Για αυτό και δεν βρέθηκα, ούτε επηρεάστηκα ποτέ από συστήματα ή μηχανισμούς εξουσίας. Ήμουν και παραμένω υποστηρικτής των θεσμών. Θα έλεγα, δε, ότι ο στόχος που επίσης υπηρετώ είναι να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο κράτος.

Υπήρξαν στιγμές που είπατε «έως εδώ, τα παρατάω όλα και αποχωρώ»;

Ποτέ.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θέλει να μπει στην πολιτική;

Αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την αντιπολιτική διαμαρτυρία κυρίως των νέων ανθρώπων, θα του έλεγα να περάσει τη γραμμή και να δώσει τη μάχη του από μέσα, συμβάλλοντας στο να εξελιχθεί προς το καλύτερο η ίδια η πολιτική. Κάθε εποχή έχει τα δικά της διακυβεύματα και η συμβολή με τις ιδέες, το πάθος και το όραμα των νέων ανθρώπων, πάντοτε σε συνέχεια της εμπειρίας και της γνώσης όσων προηγήθηκαν, μπορεί να παράγει ενέργεια για κίνηση της κοινωνίας και του τόπου προς τα εμπρός και προς τα πάνω, σε προοδευτική κατεύθυνση.

Με τη σύζυγό σας κλείσατε αυτές τις ημέρες 28 χρόνια μαζί. Πώς γνωριστήκατε; Ποιο είναι το μυστικό του επιτυχημένου γάμου, της τόσο μακράς κοινής πορείας;

Δεν υπάρχουν μυστικά. Αγάπη, σεβασμός και εμπιστοσύνη. Με τη σύζυγό μου γνωριστήκαμε όταν ήμουν ακόμη διπλωμάτης και η είσοδός μου στην πολιτική έγινε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου του 1993, στη δεξίωση του γάμου μας, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μαζί με τις ευχές του μου ανακοίνωσε ότι από την επομένη θα ήμουν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Έτσι ναυάγησε και το ταξίδι του μέλιτος, που τελικά έγινε δέκα χρόνια μετά. Δεν σας κρύβω ότι σε όλη αυτή την ωραία και δυναμική περιπέτεια της πολιτικής, και με δεδομένες τις δυσκολίες και την πίεση, που αυτή σε μεγάλο βαθμό ασκείται και στην οικογένεια, οφείλω πολλά, αν όχι όλα, στη σύζυγό μου.

Σημασία δεν έχουν οι θέσεις, αλλά οι ρόλοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν σκοπεύω να ιδιωτεύσω. Αν ήθελα, θα το είχα κάνει, μιας και είχα πολλές προτάσεις

Έχετε δύο γιους, τον Φίλιππο και τον Ιάσονα. Πώς είναι η σχέση σας;

Η σχέση μας είναι ιδανική. Έχουν μεγαλώσει πια. 27 ο Φίλιππος και 24 ο Ιάσονας. Ο Ιάσονας ετοιμάζεται για τα μεταπτυχιακά του και ο Φίλιππος ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεγάλη επιτυχία και ξεκίνησε ήδη τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Εκείνο όμως που τους ξεχωρίζει είναι οι εξαίρετοι χαρακτήρες τους. Σε αυτό καθοριστική η συμβολή και των δυο μας, ιδιαίτερα της Βίβιαν.

Ασχολούνται και αυτοί με την πολιτική;

Ενώ είναι πολιτικοποιημένοι, δεν ασχολούνται με την πολιτική. Ακολουθούν το δικό τους όνειρο και τους δικούς τους δρόμους. Όπως και εγώ στο ξεκίνημά μου.

Χαλαρώνετε ποτέ; Έχετε χόμπι;

Φυσικά. Φωτογραφία, διάβασμα, περιπάτους στο βουνό και βόλτες με το φουσκωτό στη θάλασσα, με σταθερούς, από παλιά, καλούς φίλους, με τους οποίους συχνά οργανώνουμε ταξίδια-αποδράσεις. Ασφαλώς σε όλα αυτά προσθέστε -όχι τόσο συχνά, ομολογώ- και τον Ολυμπιακό, τον οποίον παρακολουθώ από την τηλεόραση. Θα ήθελα να σας ομολογήσω ότι με την επιστροφή μου στην Ελλάδα και από την ώρα που δεν εντάχθηκα αμέσως στην κεντρική πολιτική σκηνή, για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, έκανα πραγματικές διακοπές.

 

Πηγή: parapolitika.gr