Quantcast

Αρχίζει στις 10:30 στη Βουλή η συζήτηση για τη κύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία

Το απόγευμα η ονομαστική ψηφοφορία

Μια ιστορική ημέρα για την ελληνική αμυντική και εξωτερική πολιτική θέλει να επισφραγίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί στη Βουλή και με την κύρωση αργότερα της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, έπειτα από ένα διήμερο συζήτησης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που σημαδεύτηκε από τις αντεγκλήσεις μεταξύ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετέπειτα διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη της συμφωνίας για την χώρα μας, με έμφαση στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, όσο και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – με έμφαση στο κομμάτι της ασφάλειας και της άμυνας – αλλά και τέλος να καταδείξει τις αντιφάσεις και τη μικροκομματική στάση της αντιπολίτευσης, ιδίως δε του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε χθες από τη Σλοβενία, «όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν «ναι» ή «όχι» σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Για τη συμφωνία αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά -κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – τους ομολόγους του της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι «ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ».

Ξεχωριστή αναφορά θα κάνει σήμερα στη Βουλή και στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονα πλοία, τα οποία θα προμηθευτεί η χώρα σε συμφέρουσα τιμή και με γρήγορο χρόνο παράδοσης, αναλύοντας ευρύτερα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων ώστε να ανταποκριθούν στις συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής.

«Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας σε τρία ξεχωριστά αλλά αλληλένδετα επίπεδα», υπογραμμίζει σε άρθρο του (στο liberal.gr) o κ. Μητσοτάκης και τα εξηγεί ως εξής:

«Το πρώτο είναι ότι με την απόκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και τονώνει την αποτρεπτική ικανότητά τους. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει, με σύντομο χρονοδιάγραμμα και έναντι εξαιρετικού οικονομικού αντιτίμου, πλοία που ανταποκρίνονται απολύτως στις επιχειρησιακές ανάγκες του στόλου και τις τεχνολογικές επιταγές του 21ου αιώνα…

Δεύτερον, η συμφωνία αποτελεί την πλέον απτή απόδειξη του ενισχυμένου και διευρυμένου πλέγματος στρατηγικών συνεργασιών και συμμαχιών που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση την τελευταία διετία. Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής αποτελεί εγγύηση για την ασφάλειά μας, και συνιστά πρόνοια που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν η συνθήκη του ΝΑΤΟ αλλά και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι συζητήσεις που έχουμε με τις Η.Π.Α. για την υπογραφή ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας, αποδεικνύουν ότι η χώρα μας καλλιεργεί σχέσεις με στρατηγικό βάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τρίτον, η συμφωνία λειτουργεί ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Η συζήτηση αυτή έχει αναθερμανθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι δεν θα ατονήσει, αλλά θα προχωρήσει με σταθερά βήματα ώστε να μετουσιωθεί σε πράξεις».

 

Πηγή: Parapolitika.gr