Η ενίσχυση και διεύρυνση των συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο είναι η «απάντηση» της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα – αλλά δεν είναι αυτό το βασικό υπόβαθρο των πρωτοβουλιών αυτών που αναπτύσσονται με ταχύτητα. Η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά εδώ και δύο χρόνια τους δεσμούς αυτούς ή επιχειρεί να χτίσει νέους, επενδύοντας σε μια πολιτική φίλων και συμμάχων στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.
«Έλληνες και Άραβες έχουν παλαιούς δεσμούς, ένα πλούσιο παρελθόν, χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Αυτό το παρελθόν υπόσχεται ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Η γεωγραφική μας «γειτνίαση» καθιστά μονόδρομο την καλή «γειτονία» μας. Αυτήν, η Ελλάδα την υπηρετεί και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είναι το μήνυμα που στέλνει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας είναι η εγγύτερη – μαζί φυσικά με την Κύπρο – της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.
Στο πλαίσιο των συνεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται το τελευταίο διάστημα η μίσθωση (σε συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ) ερευνητικού σκάφους για σεισμικές έρευνες σε σημεία στην υποθαλάσσια περιοχή όπου μελετάται να περάσει ο αγωγός και η πρόσφατη συμφωνία για ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector, ενώ στο πλαίσιο των ανοιγμάτων στον αραβικό κόσμο εντάσσεται η επίσκεψη στο Ιράκ – που αναβλήθηκε τελευταία στιγμή και επαναπρογραμματίζεται άμεσα – και φυσικά η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας σήμερα στην Αθήνα.
Η Ιορδανία, που συμμετέχει στο East Med Gas Forum, τον καινούριο διεθνή οργανισμό για τη συνεργασία στο φυσικό αέριο, είναι μία ακόμα μεγάλη χώρα του αραβικού κόσμου που προσεγγίζει εποικοδομητικά η Ελλάδα. Στις 12 το μεσημέρι, λοιπόν, ξεκινά η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein. Η Σύνοδος θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
«Στη μετα-Covid εποχή, αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Η συγκυρία που διαμορφώνεται, επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς (και ταυτόχρονα ευάλωτους σε «κραδασμούς») τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Επίσης, η Σύνοδος φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επιστημονικής συνεργασίας και της προώθησης της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο στόχος εξόδου από την παρούσα κρίση μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο, μέσα από πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό της χώρας μας με την Κύπρο και την Ιορδανία, που δεν ανέστειλε τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για την εμβάθυνσή της, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις. Επιδιώκεται, τέλος, η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης έστειλαν χθες ένα κοινό, ισχυρό μήνυμα καταδίκης των νέων προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό να τονίζει μετά τη συνάντησή τους: «Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Παραβιάζουν κατάφορα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Πηγή: Parapolitika.gr