Αναβάθμιση της Ελλάδας στο δυτικό στρατόπεδο: Η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής, οι θέσεις και οι επιφυλάξεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός με τον Ζελένσκι

Συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν για από κοινού ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη έγινε προφορικά μεταξύ των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο μιας πολύωρης συνεδρίασης των «27», που έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης στην Ουκρανία και καταδίκης της ρωσικής εισβολής, χωρίς ωστόσο να μπουν στη διαδικασία νέων κυρώσεων.

«Έχουμε επιβάλει μια εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες», ανέφερε μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN. «Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε έναν χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις. Φυσικά, όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία».

 

Στην πρώτη γραμμή

Η χώρα μας διεκδικεί θέση στην πρώτη γραμμή τόσο της ευρωπαϊκής (Ε.Ε.) όσο και της διατλαντικής (ΝΑΤΟ) συμμαχίας, όπως διεφάνη στις δύο Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στο δυτικό στρατόπεδο τόσο μέσα από την πολύπλευρη και ανεπιφύλακτη στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία εξαρχής όσο και μέσα από τις προτάσεις που διατυπώνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, όπως, για παράδειγμα, αυτή της θέσπισης πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Αξιοποιεί, ταυτόχρονα, τη συγκυρία αυτή για να δείξει ακόμα μία φορά την ανακολουθία της Τουρκίας και την προβληματική συμπεριφορά της ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Όπως επεσήμανε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν: «Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν «διαρροές» όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις».

 

Σύσφιγξη σχέσεων

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργεί τη σύσφιγξη των σχέσεων με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με αφετηρία την παρουσία των ηγετών στο MED-7, που έγινε MED-9, πέρυσι στην Αθήνα, και αποκορύφωμα τη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας για τη διαμόρφωση κοινής στάσης στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο ΝΑΤΟ, η χώρα μας διαθέτει συν τοις άλλοις το πλεονέκτημα ότι είναι από τις λίγες που τηρoύν τη δέσμευση έναντι της Συμμαχίας για ελάχιστο όριο δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ ετησίως. «Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία», είπε στην έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Η έμφαση που δόθηκε στη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναβαθμίζει στρατηγικά και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συνολικά τη γεωπολιτική σημασία της Θράκης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες εστιάζουν στην κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ενόψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή θα εργαστούν από κοινού επειγόντως για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου».

 

Για καλύτερες τιμές

Η αγορά, από κοινού, φυσικού αερίου, όπως έγινε και με τα εμβόλια, είναι μία από τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Ελληνας πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με την εκτίμηση ότι αυτό θα επέτρεπε να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές αγοράς, ιδιαίτερα για τις μικρότερες χώρες. «Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση και για το κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε., που οριοθετεί «το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τρίτη, 29 Μαρτίου, μαζί με τα νομοσχέδια που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσουν, ώστε να μη διακοπεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

 

Πρόσκληση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια της οποίας απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Βουλή των Ελλήνων, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.

 

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022