Quantcast

Αμυράς στα Παραπολιτικά 90,1: Τον επόμενο μήνα η διαβούλευση του υπουργείου για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος με αφορμή την προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου

Με αφορμή την απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

 

«Όλοι οι συμμέτοχοι στο ζήτημα της Γυάρου δηλαδή οι ψαράδες, οι ΜΚΟ οι περιβαλλοντικές, το υπουργείο μας, οι αποκεντρωμένοι του Αιγαίου, το Χαροκόπειο πανεπιστήμια και αρκετοί ακόμη παράγοντες συμμετείχαμε τα τελευταία 5 χρόνια περίπου σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έλεγε ότι η Γυάρος πρέπει να ανοίξει στο ψάρεμα, με βιώσιμες βεβαίως πρακτικές των ψαράδων, με συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία και αλλα. Και ενώ όλοι είχαμε συμφωνήσει ότι έτσι πρέπει να γίνει δεδομένου ότι η κάθε προστατευόμενη περιοχή πρέπει να δίνει τη δυνατότητα με έναν ελεγμένο τρόπο στις τοπικές κοινωνίες να ζούνε από τα οφέλη αυτής της περιοχής. Και οι ψαράδες λοιπόν πρέπει να συνδυαστούν με την προστασία της Γυάρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμυράς.

Αναφορικά με την ειδική άδεια από το Λιμεναρχείο της Σύρου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε: «Το υπουργείο Ναυτιλίας μας είπε και έχει δίκιο και οι περιβαλλοντικές συμφώνησαν σε αυτό, ότι εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα να δίνουμε τέτοιες άδειες αφού οι ψαράδες έχουν τις κανονικές τους άδειες. Υπάρχει αλιευτική νομοθεσία και είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να δηλώνουν τα αλιεύματά τους, το που ψαρεύουν… άρα τι άδεια ζητάτε από εμάς να σας δώσουμε. Αυτή η ”ειδική” άδεια για τη Γυάρο ήταν ένα νομικό κατασκεύασμα, δεν χρειαζόταν αυτή η ειδική άδεια. Μας το είπε το υπουργειο Ναυτιλίας ότι εμείς δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα να βγάζουμε ειδικές άδειες, εμείς βγάζουμε τις άδειες των ψαράδων τις συγκεκριμένες».

ΔΗΜ: Τι γίνεται από τον Ιούνιο, γιατι υπάρχει θέμα γιατί καταλαβαίνουμε ότι σπεύδουν μαζικά και γίνεται υπεραλίευση

«Θα δούμε αν γίνεται υπεραλιευση, έχουμε στείλει επιστήμονες να το δούνε. Επειδή είχαμε αναφορές ότι έχουμε πιέσεις αλίευσης, ίσως και υπεραλίευσης στην περιοχή για αυτό στη βάση της πρόληψης υπέγραψα μια υπουργική απόφαση και είπα το κλείνουμε το ψάρεμα. Το κλείνουμε για όλους όπως ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια αλλά θα επεξεργαστούμε τα στοιχεία των επιστημόνων να μας πουν επηρεάστηκε η βιοποικιλότητα ή όχι ή απλώς μειώθηκαν τα αλιεύματα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να ψαρεύουν οι ψαράδες στη Γυάρο και σε άλλες περιοχές προστατευόμενες; Βεβαίως και πρέπει να ψαρεύουν με όρους και κανόνες αυτό είναι το νόημα των προστατευόμενων περιοχών που χρηματοδοτούνται και χρηματοδοτούμαστε από την Ευρώπη για να δούμε πως θα φέρουμε σε μια ισορροπία τους ψαράδες με το προστατευτέο αντικείμενο. Για ποιο λόγο εγώ πήρα την απόφαση να κλείσω τη Γυάρο; Γιατί είχαμε αναφορές για έντονη πίεση και μέχρι να πάρουμε τα στοιχεία των μελετών από το ΕΛΚΕΘΕ πιστεύω την ερχόμενη εβδομάδα την παρεπόμενη θα τα έχουμε. Στη βάση της πρόληψης κλείσαμε τη Γυάρο για να δούμε, να μαζευτούμε ξανά WWF, ψαράδες, αποκεντρωμένοι του Αιγίου, όλοι εμείς που συμμετείχαμε σε αυτό το πρόγραμμα που θέλαμε να ανοίξουμε το ψάρεμα με περιορισμούς και όρους για ελάτε αυτά είναι τα στοιχεία», διευκρίνισε ο κ. Αμυράς.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ήταν λάθος το άνοιγμα του ψαρέματος στη Γυάρο, απάντησε: «Όχι αλλά επειδή έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων αποφασίσαμε να το κλείσουμε μέχρι να έχουμε όλα τα επιστημονικά στοιχεία. Δεν ήθελα να περιμένω να τελειώσει ο Οκτώβρης που τελείωνε η περίοδος για το ψάρεμα, είπα θα πάρω εγώ την απόφαση να το κλείσω τώρα για να δούμε αν όντως αυτές οι μαρτυρίες έχουνε βάση και αν έχουνε βάση θα φωνάξουμε όλους τους εμπλεκόμενους ξανά και θα πούμε ότι τελικά η απόφαση να ανοίξουμε το ψάρεμα με αυτές τις προϋποθέσεις και τους κανόνες δεν πήγε καλά για να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει μηχανισμός που να επιτηρεί το υπό προϋποθέσεις ψάρεμα, ο υφυπουργός ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα έχουμε το Λιμενικό που κάνει πολύ καλά τη δουλειά το, έχουμε την ίδια τη WWF που συμμετέχει στο πρόγραμμα και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη Γυάρο, έχουμε διάφορους φορείς που μπορούν να το κάνουν αυτό».

Αναφορικά με τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, επισήμανε: «Είμαστε πίσω εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά ευτυχώς τον επόμενο μήνα βγάζει το υπουργείο μέσω των μελετητών σε διαβούλευση τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Έχουνε πάει σε περιοχές σαν τη Γυάρο, σαν τη Φορμίκουλα στη Λευκάδα και σε διάφορες άλλες περιοχές και λένε ότι μετά από έρευνα και μελέτες που κάνανε «εδώ επιτρέπεται να ψαρέψεις εδώ δεν επιτρέπεται ή εδώ θα ψαρεύεις μόνο αυτό το είδος». Τον άλλο μήνα βγάζουμε σε διαβούλεση και τη Γυάρο, την ειδική περιβαλλοντική μελέτη και μόλις ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες της διαβούλευσης όλα αυτά τα στοιχεία θα τα οργανώσουμε και θα εκδώσουμε προεδρικό διάταγμα».

«Τον επόμενο μήνα βγάζουμε για διαβούλευση τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για διάφορες ευαίσθητες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, είναι πάνω από 12 περιοχές άρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά επιτέλους στο να κλειδώσουμε με προεδρικό διάταγμα την προστασία αυτών των περιοχών», κατέληξε.