Τους λόγους για τους οποίους ζήτησε εκλογές, στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η πίστη μας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ότι η χώρα δεν θα μπορεί να αντέξει μια κυνική κυβέρνηση, έναν ένοχο πρωθυπουργό να διαχειρίζεται την πανδημία και τις ζωές των ανθρώπων», αποτελεί τον πρώτιστο λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές.
Χαρακτήρισε ως «κομβικό σημείο» την αποκάλυψη της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα, που ήταν «εμφανώς σε γνώση της κυβέρνησης», όπως είπε, ενώ προσέθεσε ότι αν η κυβέρνηση είχε ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «θα είχαμε αποφύγει το 38,5% των θανάτων».
«Σήμερα, ο αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 20.000. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι 8.000 οικογένειες σήμερα αισθάνονται ότι οι άνθρωποί τους θα είχαν σωθεί, αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Και υπογράμμισε: «Αποδίδουμε στους κυβερνώντες την ευθύνη για συνειδητή αμέλεια να μην ενισχύσουν το ΕΣΥ και να λένε ψέματα στους πολίτες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής στον τομέα της υγείας, ενώ τόνισε ότι «οι ΜΕΘ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «προφανώς, δεν είναι 1.400, ούτε έγιναν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «δύο φορές πάνω σε θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ χαρακτήρισε ως «πολιτικά εγκληματικό» το να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ της δικής του διακυβέρνησης και αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς τις δαπάνες για την υγεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ, αφού όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καν πανδημία, οπότε οι ανάγκες ήταν λιγότερες, ενώ η χώρα μας βίωνε ακόμη τις επιπτώσεις των μνημονίων.
«Εμείς παραλάβαμε ένα ΕΣΥ σε κατάρρευση, με 5 ευρώ είδοδο, με φραγή σε 1,5 εκατομύριο ανασφάλιστους συμπολίτες μας και τα καταργήσαμε όλα αυτά, όταν το παραδώσαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και προσέθεσε: «Φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εκλογές, γιατί έχουμε απέναντί μας έναν πρωθυπουργό, που ισχυρίζεται πως είναι το ίδιο να είσαι εντός ή εκτός ΜΕΘ, ενώ είχε στα χέρια του και την έρευνα του πιο στενού του συνεργάτη από το Μάη. Σε κάθε άλλη χώρα, ένας τέτοιος πρωθυπουργός είτε θα είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, είτε θα είχε παραιτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει ως έγνοια την πολιτική σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος».
Τι θα έκανε διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας για το σχέδιο του κόμματός του απέναντι στην πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόνισε πως επί δύο χρόνια η πολιτική της κυβέρνησης «ήταν να μην επενδύσει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά να δώσει 4,9 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, και να μην κάνει προσλήψεις», ενώ η δική του κυβέρνηση, όπως είπε, είχε κάνει 18.000 προσλήψεις στο σύστημα υγείας, 9.000 εκ των οποίων ήταν μόνιμες, επανέλαβε ότι «εμείς δεν θα είχαμε επιλογή, θα ενισχύαμε ενεργά το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Και προσέθεσε: «Δεύτερον, θα είχαμε διαφορετική στρατηγική, που θα βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη», όπως είπε.
Αντίπαλός μου η Δεξιά
Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τις… μπηχτές του πρωθυπουργού, πρόσφατα, στη Βουλή.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει περισσότερο στο μυαλό του το τρίτο κόμμα, παρά το τέταρτο και πέμπτο κύμα της πανδημίας», απάντησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέθεσε, μάλιστα, σχολιάζοντας την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, πως δεν βλέπει τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ως πολιτικούς αντιπάλους: «Δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά, ο μοναδικός μου αντίπαλος είναι η Δεξιά, ο κ. Μητσοτάκης. Αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα στη χώρα, πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο απέναντι στην κυβεςρτνητική πολιτική».
Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασιών, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αθροίζουν η ΝΔ και και το κόμμα του κ. Βελόπουλου».