Στην οικονομική στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, την απολιγνιτοποίηση, το παρεμπόριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης περίπου 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-27. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
Ο υπουργός σχολίασε τα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα λέγοντας: «Πηγαίνουμε σήμερα δύο υπουργοί στη Δυτική Μακεδονία να συζητήσουμε με τους κατοίκους καθώς είναι λογικό οι άνθρωποι που δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία και γύρω απ’ αυτά να έχουν ανησυχία για τη ζωή τους από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουμε τα λιγνιτωρυχεία μέχρι το 2023 και το τελευταίο το 2028 και να προχωρήσουμε έτσι στην απολιγνιτοποίηση της αγοράς ενέργειας.
Εμείς δεν θέλουμε να αφήσουμε τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης χωρίς δουλειά. Πρώτοι εμείς στην Κυβέρνηση διεκδικούμε πόρους ώστε να μεταστρέψουμε γρήγορα την οικονομία προκειμένου οι κάτοικοι εκεί να έχουν όχι μόνο εργασία αλλά καλύτερα αμειβόμενη εργασία και με υψηλότερη ποιότητα ζωής από σήμερα. Υπολογίζουμε ότι από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα κατευθυνθούν σ’ αυτές τις δύο περιοχές περίπου 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-27».
Για την απολιγνιτοποίηση σημείωσε: «Η μάχη για τον λιγνίτη είναι μια χαμένη μάχη γιατί σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Ο λιγνίτης ήταν καύσιμο πολύ φτηνό και πάνω σ’ αυτό βασίστηκε η ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Πλέον, είναι πολύ ακριβό. Η ΔΕΗ μπαίνει μέσα κάθε χρόνο 300 εκατ. ευρώ από τον λιγνίτη. ‘Αρα, οικονομικά δεν συμφέρει. Ο πρωθυπουργός πήρε μια γενναία απόφαση: αντί να πάμε τελευταίοι στην ΕΕ, όπως συνήθως γίνεται μέχρι τώρα, να πάμε πρώτοι».
«Δεν υπάρχει μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ που να μην προχωρεί» υπογράμμισε ο υπουργός ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει, η ψευδής εικόνα ότι η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τις μεγάλες επενδύσεις. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο κ. Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ομιλία του χθες στο συνέδριο της ΕΣΕΕ σ’ έναν τομέα της πολιτικής μας για τον οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανος: ουδέποτε στο παρελθόν, το παρεμπόριο στην Ελλάδα δέχθηκε τόσο μεγάλο χτύπημα όσο αυτήν την περίοδο. Όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Ελλάδας και η ΕΣΕΕ μας έχουν δώσει εγγράφως συγχαρητήρια.
Η πάταξη του παρεμπορίου αφορά τον φτωχό μικρομεσαίο έμπορο. Για παράδειγμα, χθες σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας «καθαρίστηκε» το παρεμπόριο βιβλίων, το οποίο γινόταν μάλιστα απέναντι από βιβλιοπωλεία, που πληρώνουν τα ενοίκια και τους φόρους τους και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε επίσης:«Θα στηρίξουμε τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, γι’ αυτόν μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για να γυρίσει η ελληνική οικονομία, καλές οι μεγάλες επενδύσεις, αλλά θα πρέπει η μικρομεσαία επιχείρηση να «σηκωθεί».
Για τις επενδύσεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι ήταν σημαντικά τα ταξίδια με τον Πρωθυπουργό, στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις αρχές της εβδομάδας.
«Ουδέποτε οι σχέσεις της Ελλάδας με αυτά τα κράτη ήταν τόσο καλές όσο σήμερα. Οι επενδυτικές προσδοκίες που υπάρχουν απ’ αυτές τις χώρες είναι πολύ μεγάλες» όπως είπε ενώ συμπλήρωσε ότι: «Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, μεγάλη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνοιξε γραφεία στην Αθήνα και ετοιμάζει joint venture ύψους μισού δισ. ευρώ ενώ μεθαύριο Δευτέρα, από άλλη εταιρεία ανακοινώνεται και δεύτερη επένδυση, εκατοντάδων εκατομμυρίων, σε σημαντικό κλάδο της οικονομίας».
Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και τις διαφωνίες με το ΚΙΝΑΛ, ο υπουργός ανέφερε αρχικά: «Το ΚΙΝΑΛ, με το οποίο έχουμε πιο αξιοπρεπή και έντιμη σχέση πολιτικής διαφωνίας κι όχι fake news και χυδαιότητας, έκανε χυδαία απρέπεια» και συνέχισε εξηγώντας ότι: «απαντώντας στην κα Γεννηματά, στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκα στην απόλυτη προστασία της α’ κατοικίας, στο βίντεο του ΚΙΝΑΛ έγραψαν για προστασία α’ κατοικίας. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν εξαίρεση στη γενικότερη πορεία του.
Αν αυτό, όμως, δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να γίνει ένα λαϊκίστικο κόμμα, κατά τη γνώμη μου, κάνει πρώτα ζημιά στην Ελλάδα και ζημιά στον εαυτό του. Ζημιά στην Ελλάδα γιατί η χώρα μας δεν χρειάζεται περισσότερο λαϊκισμό και ζημιά στον εαυτό του γιατί δεν πρόκειται να πάρει περισσότερες ψήφους καθ’ όσον στο λαϊκισμό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ασυναγώνιστος, άρα το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ακολουθήσει σ’ αυτά τα επίπεδα λαϊκισμού».
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε: «Το εθνικό μας συμφέρον είναι να μην «τσιμπήσουμε» στις προκλήσεις του Ερντογάν, γιατί το διεθνές σύστημα και η συγκυρία μας «πάει». Υπάρχουν όρια τα οποία έχουν τεθεί ξεκάθαρα από τη χώρα μας και στους συμμάχους μας και στην Τουρκία».