Quantcast

Αχτσιόγλου: Ο δημόσιος έλεγχος στην επιχείρηση ενέργειας είναι κομβικός για να μπορέσει να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω

«Η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτική στήριξης της αισχροκέρδειας», επισήμανε

Στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του κόστους ενέργειας, όπως αυτές κατατέθηκαν στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έφη Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη ΝΔ για τις πολιτικές της στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε στη ΔΕΘ έναν συνδυασμό παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, με αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, με κρατική ΔΕΗ, με πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5%», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ALPHA.

 

«Ο δημόσιος έλεγχος στην επιχείρηση ενέργειας είναι κομβικός»

«Ο δημόσιος έλεγχος στην επιχείρηση ενέργειας είναι κομβικός για να μπορέσει να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω. Ήδη αρκετές χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία και η Γερμανία εθνικοποιούν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Συνειδητοποιούν οι κυβερνήσεις τη σημασία της δημόσιας παρέμβασης, όπως έγινε και την περίοδο της πανδημίας. Άρα, αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι απλώς δεν αντιβαίνει, αλλά εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή τάση», επισήμανε.

Σε σχέση με την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε ότι «αυτό ήδη υλοποιείται εδώ και μήνες από την Ισπανία και την Πορτογαλία, γι’ αυτό και έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές στη χονδρική απ’ ό,τι η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε κάτι τέτοιο με ένα σοβαρό σχέδιο».

 

«Η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτική στήριξης της αισχροκέρδειας»

Ακόμα, σημείωσε ότι «η ΝΔ απλά παρακολουθεί την αγορά ενέργειας -η οποία λειτουργεί στρεβλά, με εναρμονισμένες πρακτικές, με ολιγοπωλιακό τρόπο- και επιδοτεί διά του Κρατικού Προϋπολογισμού ένα μέρος των διαρκώς αυξανόμενων λογαριασμών. Δεν παρεμβαίνει στη ρίζα του προβλήματος, ενώ η ΔΕΗ, που ιδιωτικοποίησε η ΝΔ, πρωτοστατεί στην κούρσα αύξησης των τιμών. Εδώ και πάνω από έναν χρόνο η κυβέρνηση υλοποιεί μία πολιτική στήριξης της αισχροκέρδειας».

 

«Χρειάζεται συνολική πολιτική αύξησης των μισθών»

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το περιβάλλον καθήλωσης μισθών και εισοδημάτων στη χώρα είναι η άλλη όψη του τεράστιου προβλήματος της κρίσης ακρίβειας, όπου το εξωφρενικό ενεργειακό κόστος έχει συμπαρασύρει τις τιμές στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, γι’ αυτό επιμένουμε, εκτός των άλλων, και στην ανάγκη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Επομένως, χρειάζεται μία πολιτική συνολικής αύξησης των μισθών σε όλα τα επίπεδα, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων».