Βαζάκας (αρτοποιός) στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουν κλείσει πάνω από 200 φούρνοι – Προβλέπεται «λουκέτο» σε πάρα πολλούς ακόμα

«Είναι και άλλοι που έχουν κλείσει απλώς δεν το έχουνε μάθει οι συντεχνίες της κάθε περιοχής για να δώσουν τα στοιχεία», δήλωσε ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου

«Έχουν κλείσει πάνω από 200 φούρνοι, είναι και άλλοι που έχουν κλείσει απλώς δεν το έχουνε μάθει οι συντεχνίες της κάθε περιοχής για να δώσουν τα στοιχεία », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου, Αναστάσιος Βαζάκας.

Ερωτηθείς πόσο έχει επηρεάσει η ακρίβεια τον κλάδο των αρτοποιών, ο κ. Βαζάκας απάντησε: «Μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ γιατί δεν είναι μόνο η ενέργεια δηλαδή το φυσικό αέριο που έχει πάει επί 3, η ΔΕΗ που έχει πάει επί 2,5, είναι και οι πρώτες ύλες που έχουν ανέβει και στις περισσότερες έχει διπλασιαστεί η τιμή τους. Δηλαδή το αλεύρι είναι η διπλή τιμή απ’ ότι παίρναμε πριν από ένα χρόνο, τα λάδια έχουν ανέβει κι αυτά σχεδόν την διπλή τιμή, τα γάλατα έχουν ανέβει 40%-50%, τα βούτυρα έχουν ανέβει, τα αυγά έχουν ανέβει 70% και υπάρχει έλλειψη. Δηλαδή ένα τηλέφωνο και δεν τολμάς να πεις καλύτερη τιμή, σου λένε ”κάτσε να δω αν έχω να σου φέρω”. Είτε είναι πραγματικό, είτε δεν είναι μας φοβίζουν με αυτό όποτε δεν τολμούμε να προσπαθήσουμε να πάρουμε μια καλύτερη τιμή».

«Εμείς τον τελευταίο χρόνο έχουμε κάνει μόνο μια αύξηση στο ψωμί και σε κάποια προϊόντα. Το ψωμί το πήγαμε από 70 λεπτά στα 90 δηλαδή μπορεί ο καταναλωτής να βρει ψωμί πάρα πολύ καλό, φρέσκο και χειροποίητο, όχι κατεψυγμένο, προψημένο και βιομηχανοποιημένο όπως υπάρχει στο super market», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλοι οι συνάδελφοι έχουμε κάνει μια προσπάθεια και μεσοσταθμικα έχουμε κάνει μια αύξηση γύρω στο 15%-20% εις γνώση μας ότι δεν φτάνει αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Σε τι επίπεδο «κέρδους» καταλήγει

«Δεν καταλήγει, το χρηματοδοτούμε γιατί δεν είναι το αλεύρι που έχει πάρει διπλή τιμή, είναι η ενέργεια που έχει ανέβει. Όπως έχετε προσέξει σαν καταναλωτές στα supermarkets κάθε 2-3 μέρες κάνουν αύξηση αλλά δεν έχετε πάει σ’ ένα φούρνο και να έχει κάνει αύξηση κάθε εβδομάδα οπότε το κόστος το επιβαρυνόμαστε εμείς, όχι από το περίσσευμα πλέον από το έλλειμμα», συμπλήρωσε.

«Έχουν κλείσει πάνω από 200 φούρνοι, είναι και άλλοι που έχουν κλείσει απλώς δεν το έχουνε μάθει οι συντεχνίες της κάθε περιοχής για να δώσουν τα στοιχεία. Αυτό που προβλέπεται είναι μετά τις γιορτές γιατί όλοι περιμένουν τις γιορτές λίγο να πάρουν μια ανάσα, προβλέπεται να κλείσουν πάρα πολλοί φούρνοι ακόμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εμείς ζητάμε καταρχήν στο θέμα της ενέργεια να γίνει κάτι, δεν μπορεί εκεί που αγοράζαμε την κιλοβατώρα 7 λεπτά πλέον να την παίρνουμε 32 μαζί με την επιδότηση του κράτους. Αν δηλαδή δεν υπήρχε η επιδότηση από το κράτος θα είχαμε κλείσει και οι υπόλοιποι μισοί ή θα κινδύνευε και το σπίτι μας να μας το πάρουνε. Πρέπει με την ενέργεια, με το ρεύμα και το φυσικό αέριο να γίνει κάτι, δεν μπορεί να έχουμε τόσο υψηλά κόστη, δεν βγαίνουμε γιατί κάνουμε χειροποίητη δουλειά το οποίο σημαίνει ότι έχουμε αυξημένα εργατικά. Δεν προλαβαίνουμε να εξοφλήσουμε ένα λογαριασμό, έρχεται ο άλλος και δεν φτάνουν τα λεφτά για να το εξοφλήσουμε», κατέληξε.