Στο υψηλό δεκαετίας το πλήγμα για τις ασφαλιστικές το α’ εξάμηνο

Οι αποζημιώσεις από τις καταιγίδες στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στο ρεκόρ των 15 δισ δολαρίων

Οικονομικό πλήγμα της τάξεως των 40 δισ. δολαρίων υπολογίζεται να έχει υποστεί ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ήταν οι καταιγίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέσα στον χειμώνα. Πρόκειται για το χειρότερο εξάμηνο εδώ και μια δεκαετία.

 

Ειδήμονες του κλάδου θεωρούν πως οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις μπορεί να κορυφωθούν μέχρι τα τέλη του 2021, δεδομένων των πλημμυρών και των πυρκαγιών που ξέσπασαν την καλοκαιρινή περίοδο από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.

Αρκετά σημαδιακό του μεγέθους των φαινομένων που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή είναι πως συσχετίζονται με μεγάλες καταστροφές όπως είναι οι σεισμοί. Κατά την αποτίμηση του αντασφαλιστικού ομίλου Μunich RE, τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο πρώτο εξάμηνο είναι συγκρίσιμα με τους σεισμούς της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2011, αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times.

Οι αποζημιώσεις από τις καταιγίδες στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσουν στο ρεκόρ των 15 δισ δολαρίων. Οι απαιτήσεις από το βαρύ πλήγμα που προκάλεσαν έναν μήνα πριν οι πλημμύρες στη Γερμανία εκτιμάται να διαμορφωθούν στα 4,5 με 5,5 δισ ευρώ. Ο βρετανικός όμιλος ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Aon θεωρεί πως θα είναι η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας 40ετίας.

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται το φως της δημοσιότητας λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκτης αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Εκεί επισημαίνεται πως χωρίς «άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις» στις εκπομπές ρύπων, θα είναι ανέφικτη η συγκράτηση της υπερθέρμανσης στους 1,5ο C ή ακόμη και 2ο C.

Η IPCC διαβλέπει πως υπάρξουν περισσότεροι καύσωνες καθώς τα χρονικά διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες θα διαρκούν περισσότερο και λιγότερο τα διαστήματα με κρύο. Με την
υπερθέρμανση του πλανήτη να φθάνει τους 2ο C, οι καύσωνες θα οδηγούν πιο συχνά την ανεκτικότητα της γεωργίας και της υγείας σε οριακά επίπεδα.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι δέχονται πιέσεις από επενδυτές και υπέρμαχους του περιβάλλοντος για να αποσύρουν την κάλυψη σε δραστηριότητες με υψηλές εκπομπές ρύπων. Τον Ιούλιο, μάλιστα, οκτώ ασφαλιστικοί όμιλοι στην Ευρώπη δεσμεύτηκαν με την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων τους σε μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.

Πηγή: powergame.gr