«Σπίτι μου»: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα φθηνά στεγαστικά σε νέους – Οδηγός για τους δικαιούχους

Οι νέοι που θα επιλεγούν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δύναται να κερδίσουν έως και 3.468 ευρώ τον χρόνο στη δόση των δανείων τους

Από τη Δευτέρα, 3 Απριλίου, ξεκινά η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά στη χορήγηση φθηνών στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας σε νέους από 25 έως 39 ετών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

 

 

Μόνο με τέσσερα δικαιολογητικά, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για μια δεξαμενή κατοικιών από 75 έως 150 τ.μ., ενώ οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 60 ημερών να απαντούν για το αν εγκρίνεται η αίτηση, ενώ εντός έξι μηνών πρέπει να έχουν χορηγήσει το δάνειο. Οι νέοι που θα επιλεγούν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δύναται να κερδίσουν έως και 3.468 ευρώ τον χρόνο στη δόση των δανείων τους.

«Η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα ξεκινά και πάλι έπειτα από πολλά χρόνια. Το πρώτο από τα 5 προγράμματα, το Σπίτι μου ξεκινά τη Δευτέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως είπε ο υπουργός, από την ερχόμενη Δευτέρα, ομάδα υπαλλήλων από τον πρώην ΟΕΚ θα απαντά στα τηλέφωνα που θα δοθούν για να υποβάλλονται τυχόν απορίες των υποψήφιων δανειοληπτών.

Ο υπουργός ανέπτυξε τους όρους, τις προϋποθέσεις, για τους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου», αλλά και τη διαδικασία χορήγησης των φθηνών στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα:

Επιλέξιμοι του προγράμματος είναι νέοι και ζευγάρια 25 έως 39 ετών

Τα δάνεια ανέρχονται σε 5.000 και θα ωφελήσουν 10.000 νέους

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να διπλασιαστεί

Για τους πολύτεκνους το επιτόκιο είναι μηδενικό

Προϋπόθεση είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το

ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στις 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, όπως ισχύει και για τα κριτήρια επιδόματος θέρμανσης.

Δεν μπορούν να το λάβουν όσοι έχουν ακίνητο άνω των 50 τ.μ.

Δεν μπορεί να είναι δικαιούχος του προγράμματος νέος με ακίνητο που έχει καταχωρηθεί ως α’ κατοικία, ακόμα και είναι κάτω των 50 τ.μ.

Δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, νέος με ακίνητο εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας με την κατοικία που θα δηλώσει.

Τα ακίνητα θα πρέπει να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής.

Ο πωλητής δεν μπορεί να είναι συγγενής α’ ή β’ βαθμού ή να έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Το πρόγραμμα αφορά σε σπίτια έως 150 τ.μ. και παλαιότητας 15 ετών.

Για το δάνειο δεν απαιτείται η ύπαρξη εγγυτή.

Ο δικαιούχος δεν επιβαρύνεται με έξοδα φακέλου.

Δεν υπάρχει ποινή για τον δανειολήπτη, αν αποπληρώσει νωρίτερα από τη λήξη του το δάνειο.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και η Παγκρήτια Τράπεζα, οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και η Attica Bank.

Παραδείγματα

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδείγματα φθηνών στεγαστικών σε νέους:

Για δάνειο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 30 χρόνια

Για εμπορικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ για 30 χρόνια, η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ, διότι το επιτόκιο σε σχέση με το επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» η δόση πέφτει στα 342 ευρώ και αν μιλάμε για τρίτεκνους-πολύτεκνους, τότε η δόση πέφτει στα 277 ευρώ. Όφελος 245 ευρώ τον μήνα και 2.935 ευρώ τον χρόνο. Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος-τρίτεκνος, έχει κέρδη 310 ευρώ τον μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο.

 

Για δάνειο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 20 χρόνια

Για δάνειο με αποπληρωμή 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ. Από αυτά πάμε στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στα 416 ευρώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους. Το όφελος είναι 225 ευρώ τον μήνα και 2.700 ευρώ τον χρόνο, ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο.

Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τις αιτήσεις είναι:

Πιστοποιητικό γέννησης και αστυνομική ταυτότητα

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος

Δήλωση ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

Τέλος, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση ότι τα έγγραφα είναι αληθή και από τα δύο άτομα αν πρόκειται για ζευγάρι.

 

Εντός 60 ημερών η απάντηση και 6 μηνών το δάνειο

Όπως είπε ο υπουργός, οι τράπεζες μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την ημέρα που οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους, πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία και να προχωρούν σε οικονομική προέγκριση. Αφού δοθεί αυτή, ο αιτών προσκομίζει τα έγγραφα. Μετά τους αναγκαίους ελέγχους για το προς αγορά ακίνητο, που διαρκούν 60 ημέρες και μετά χορηγείται το δάνειο εντός 6 μηνών από την αίτηση.