Ψηφιακή κάρτα νέων: Πώς θα λειτουργεί το νέο e-πορτοφόλι για τη νεολαία

Ιδιαίτερη σημασία στη νεολαία θέλει να δώσει η κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εισαγωγική φράση που χρησιμοποίησέ ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Ιδιαίτερη σημασία στη νεολαία θέλει να δώσει η κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύεται και από την εισαγωγική φράση που χρησιμοποίησέ ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

 

 

«Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας. Όμως, καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς».

Ο πρωθυπουργός με στόχο τη μείωση της ανεργίας των νέων, καθώς η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων:

Πρώτο ένσημο: Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού. Δημοσιονομικό κόστος 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022. Δημοσιονομικό κόστος: 68 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ (υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 από τους 20.000 σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ θα ζουν σε άλλη πόλη και θα καλύπτουν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια ώστε να καταστούν δικαιούχοι). Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 5 εκατ. ευρώ.

Για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα τους προσφέρουμε 50 δωρεάν gb data στο κινητό τους.

Επιπλέον οφέλη για τους νέους:

Εάν είναι νέος έως 29 ετών με μηνιαίο λογαριασμό κινητής 50 ευρώ θα έχει επιπλέον ετήσιο όφελος 90 ευρώ.

Εάν εργαστεί για πρώτη φορά θα λάβει επιπλέον του μισθού του από το κράτος 600 ευρώ.

Εάν φοιτά σε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη πόλη θα λάβει επιπλέον 1.000 ευρώ ετησίως στεγαστικό επίδομα.

Πλέον μπορεί ο γονέας να κάνει γονική παροχή περιουσία ή χρήματα στο παιδί του χωρίς κανέναν φόρο.

Τέλος, καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους, πρόκειται για μια διευρυμένη freedom pass, ένα μεγάλο ψηφιακό πορτοφόλι επί της ουσίας, για τους νέους έως 29 ετών, που σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Σε αυτό το ψηφιακό πορτοφόλι θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού νέους.