Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εντός διμήνου σε ΔΕΚΟ και βιομηχανίες

Πρόκειται για περίπου 620 επιχειρήσεις

Με γοργό ρυθμό προχωρεί η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς και την προστασία των εργαζομένων.

 

Πριν από λίγες ημέρες, το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή για δύο ακόμη επιχειρηματικούς κλάδους, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security). Πρόκειται για δύο κλάδους στους οποίους απασχολούνται 32.000 εργαζόμενοι (8.000 στις ασφαλιστικές εταιρείες και 24.000 στις εταιρείες security).

Τώρα, το επόμενο στοίχημα για το υπουργείο είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο να ενταχθούν στο σύστημα οι ΔΕΚΟ και οι βιομηχανίες, δηλαδή περίπου 620 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από 30.000 εργαζομένους. Στη συνέχεια η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα εισέλθει στους νευραλγικούς για την οικονομία τομείς της εστίασης και των ξενοδοχείων. Πρόκειται για δύο κλάδους στους οποίους όχι μόνο απασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά εντοπίζονται και αρκετά περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Φυσικά, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν στο powergame.gr ότι πριν από την ένταξη των κλάδων στο νέο ψηφιακό σύστημα καταγραφής, θα πραγματοποιηθεί διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και υπουργείου Εργασίας, ώστε να εξεταστούν και να κατανοηθούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου, οι αδυναμίες, αλλά και οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στους χώρους όπου τίθεται σε λειτουργία η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας οι εργαζόμενοι δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους και η δήλωση αυτή μεταδίδεται ψηφιακά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Με τον τρόπο αυτόν θωρακίζεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας, η καταγραφή των υπερωριών, η διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και η διασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το υφιστάμενο σύστημα ωρομέτρησης, εφόσον υπάρχει, με ή χωρίς QRCode, ενώ η εκπρόθεσμη δήλωση έναρξης/λήξης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας, που εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων ή τη διαβίβαση των στοιχείων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (π.χ. πρόβλημα στα συστήματα του εργοδότη, διακοπή ρεύματος/τηλεπικοινωνιών, πρόβλημα σύνδεσης με το ΕΡΓΑΝΗ). Στις περιπτώσεις αυτές, ο εργοδότης υποχρεούται να ειδοποιήσει, φυσικά, αμέσως, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας και μόλις λήξει το πρόβλημα, να κάνει εκπρόθεσμη δήλωση.

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τον εργοδότη. Ωστόσο, η ευθύνη για την εφαρμογή της, καθώς και την ορθή χρήση της από τον εργαζόμενο, ανήκει στον εργοδότη. Μάλιστα, με την επαναλαμβανόμενη μη υποβολή δηλώσεων έναρξης και λήξης στο πληροφοριακό σύστημα στην Επιθεώρηση Εργασίας «βαράνε» συναγερμοί και συνιστούν αιτία ελέγχου από τους επιθεωρητές.

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η διεξαγωγή των εκλογών ενδεχομένως να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα επέκτασης του μέτρου.

 

Πηγή: powergame.gr