Σεισμός στην Τουρκία – Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Επίφοβο το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας για σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή

Τι είπε για τον σεισμό της Δευτέρας και τι τον απασχολεί για την Ελλάδα

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να σημειωθούν και νέοι ισχυροί σεισμοί στην Τουρκία όπως αυτοί το βράδυ της Δευτέρας, εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να προκύψει από «την τριπλή σύνδεση ρηγμάτων», συμπληρώνοντας ότι: «Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Ειδικότερα, αναλύοντας τους σεισμούς της Δευτέρας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως: «Είχαν επίκεντρο στο τέρμα του μεγάλου ρήγματος. Όλο το ρήγμα που έσπασε με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου καλύπτει μια περιοχή περίπου 300 χλμ. και πλέον. Ο νέος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο αυτού του ρήγματος, εκεί που συναντάει το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, και κατευθύνεται προς τα νότια, ενώ συναντάει ταυτοχρόνως το βορειοανατολικό τερματισμό του κυπριακού τόξου. Αυτό συναντάει το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και ταυτοχρόνως το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας κι έτσι έχουμε το λεγόμενο triple Τζάκσον, την τριπλή σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων. Αυτό δημιουργεί νέες προϋποθέσεις, ενδεχομένως για ακόμα και άλλους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή».

Επίσης, παρουσιάζοντας τον σχετικό χάρτη ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι: «Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι στο τερματικό σημείο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, αυτό που ενεργοποιήθηκε μέχρι τώρα. Υπάρχει αυτή η συνδεσιμότητα των ρηγμάτων που ανεβάζει τον κίνδυνο και προς το νότιο και προς το νοτιοδυτικό τμήμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται ο σεισμός της Δευτέρας να μην είναι μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός: «Η περιοχή εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήρια. Ενδεχομένως να μην μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτόν τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ ως μια τυπική περίπτωση μετασεισμού του μεγάλου, ο οποίος έγινε στα βορειοανατολικά. Μπορεί να είναι ένας σεισμός ο οποίος διεγέρθηκε από αυτόν των 7,8 ρίχτερ, ακριβώς εκεί που συνδέονται τα τρία ρήγματα. Μετέφερε τάσεις, μετέφερε δηλαδή πιέσεις, ενέργεια. Γι’ αυτό, αυτή η προς το νότο μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας -με σημαντικό μέγεθος, το 6,4- δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στα μεγάλα ρήγματα».