Quantcast

Πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι πολίτες από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης –Δείτε παραδείγματα

Τα 12 μέτρα που θα ψηφιστούν

Ψηφίζεται στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός και μαζί με αυτόν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, Τρίτη, στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023, προβλέπεται το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης. Η υλοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελεί μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, μία από τις πιο βαριές και άδικες μορφές φορολογίας, η εισφορά αλληλεγγύης, μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο της φορολογικής ιστορίας, για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, δηλαδή και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στην τροπολογία που θα ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη, στη Βουλή, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την Πρωτοχρονιά και μετά, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021, έτσι ώστε εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα εκτός μισθωτών, π.χ. εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών ή εισόδημα από ακίνητα, που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2023, να μην επιβαρυνθούν από εισφορά.

Με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατ. εργαζομένων, ενώ το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 765 εκατ. ευρώ.

 Το πακέτο των 12 μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας που θα ψηφιστεί σήμερα

Αναλυτικά, τα 12 μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες για το 2021. Κόστος: 820 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Κόστος: 770 εκατ. ευρώ.

Θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Κόστος: 350 εκατ. ευρώ.

Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του 2020. Κόστος: 190 εκατ. ευρώ. Συνεχίζεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε συγκεκριμένους κλάδους. Κόστος: 330 εκατ. ευρώ.

Υλοποίηση 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής και δρομολόγηση 4ου. Κόστος: 2,1 δισ. ευρώ.

Θέσπιση του μέτρου των υπερ-εκπτώσεων για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Θα υπάρξει μικρή απώλεια εσόδων, η οποία εξαρτάται από το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων και πίστωση ποσών λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Κόστος: 1,86 δισ. ευρώ.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας. Κόστος: 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράταση της προθεσμίας καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Παράταση της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Κόστος: 150 εκατ. ευρώ.

Αναστολή πλειστηριασμών για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2020.

Παράταση των επιδομάτων ανεργίας και μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους. Κόστος: 230 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αξία αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ. και η συνολική ενίσχυση της οικονομίας το προσεχές διάστημα, προσθέτοντας και τους πόρους που θα διοχετευθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

 Παραδείγματα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Πρώτο παράδειγμα

Μισθωτός του δημοσίου τομέα με συνολικό εισόδημα 18.000 ευρώ, 14.000 από μισθούς και 4.000 ευρώ απο ενοίκια, θα έχει ωφέλεια 132 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Δεύτερο παράδειγμα

Ελεύθερος επαγγελματίας με συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ, από δύο πηγές -25.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα και 5.000 ευρώ από μερίσματα- θα έχει ωφέλεια 676 ευρώ από το τρέχον έτος.

 Τρίτο παράδειγμα

Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με συνολικό εισόδημα 26.000 ευρώ, μόνο από μισθούς, θα έχει ωφέλεια 426 ευρώ, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης

Ακολουθεί πίνακας με τα ποσά που κερδίζουν οι πολίτες από την κατάργηση της εισφοράς: