Πώς η Amazon σκοτώνει τα νομοσχέδια για τα προσωπικά δεδομένα

H εξαίρεση της Καλιφόρνιας και το κουτάκι της Alexa

Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Amazon βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο των τοπικών κυβερνήσεων δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ για τους τρόπους με τους οποίους «σκοτώνει» νομοσχέδια που αφορούν την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χρηστών, αλλά και συνεργατών της.

 

 

 

Το Reuters, έπειτα από 14 μήνες ερευνών, δίνει στοιχεία που έρχονται να δείξουν πως οι νόμοι ακόμη και στη «χώρα των ελεύθερων» δεν εφαρμόζονται το ίδιο για όλους.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον 25 Πολιτείες έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν άλλοτε να σταματήσουν και άλλοτε να απαγορεύσουν την χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων χρηστών των υπηρεσιών, κυρίως τεχνητής νοημοσύνης, που προσφέρει η Amazon. Όλες οι προσπάθειες των τοπικών αρχών και των νομοθετών τους έπεσαν στο κενό. Και δεν είναι μόνο πως ούτε σε μία περίπτωση ο κολοσσός του Τζεφ Μπέζος δεν κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο είναι κυρίως το γεγονός πως η υπερμεγέθης νομική του υπηρεσία κατάφερε να μην απαγγελθούν καν κατηγορίες.

H εξαίρεση της Καλιφόρνιας και το κουτάκι της Alexa

H Καλιφόρνια είναι η μόνη από τις Πολιτείες που εδώ και έξι χρόνια έχει καταφέρει να περάσει νόμους που μπλοκάρουν τις διαθέσεις της Amazon. Οι νομοθέτες και οι δικαστικές αρχές της Πολιτείας έχουν δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τα οποία διατηρεί η Amazonγια τους ίδιους και συγκεκριμένα για ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα όπως η φωνή τους ή οι φωτογραφίες και τα videoτους. Δημοσιογράφος πολίτης της Καλιφόρνια και συνεργάτης του Reuters ανακάλυψε με «τρόμο» όπως κατέθεσε αργότερα ο ίδιος ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας πως η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης της Amazon, Alexa, όχι μόνο είχε κρατήσει αυτά τα δεδομένα του αλλά είχε περισσότερα από 90.000 αρχεία με δεδομένα της οικογένειας και των φίλων του. Επίσης ανακάλυψε πως το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της Amazonείχε, άγνωστο πως, υποκλέψει και γραπτά δεδομένα από το κινητό του τηλέφωνο όπως τηλεφωνικούς αριθμούς και ημερολόγιο.

Ο άνθρωπος που έκανε το lobbying έργο τέχνης

Η έρευνα του Reuters επικεντρώνεται σε δεκάδες πρόσωπα τα οποία έπαιξαν στο παρελθόν ή συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να «ξεγλιστρά» η Amazonαπό τους περιοριστικούς νόμους. Το πρόσωπο «κλειδί» φαίνεται όμως πως είναι ο Jay Carney. Ο κ. Carney είναι πρώην ανώτατος σύμβουλος επικοινωνίας του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και από το 2015 δεξί χέρι του Τζεφ Μπέζος στην Amazon. Βασική του δουλειά είναι το lobbyingστην Ουάσιγκτον σε θέματα τεχνολογίας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων. Ο Jay Carney καταφέρνει με τις πολλές και κυρίως «σωστές» γνωριμίες του, αλλά και τα εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες από τον Τζεφ Μπέζος να είναι πάντοτε όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά από τους κατά τόπους νομοθέτες. Είναι τέτοια η επιρροή και η γνώση του νομικού «δούρειου ίππου» του Μπέζος που σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην διάθεσή του το Reutersαπό το 2017 μέχρι και το 2021 ελάχιστα άλλαξε την πολιτική προστασίας και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων η Amazon.

Πηγή: powergame.gr