Ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα επικρατεί μεταξύ του ΟΠΕΚ+ και των ΗΠΑ εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών στη Βιέννη, με στόχο μία μεγάλη μείωση της παραγωγής που μπορεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν μειωθεί λόγω των φόβων για οικονομική ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου.
Σημειώνεται πως οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη Δευτέρα, μετά τη διαρροή από κύκλους του ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους τους υπό τη Ρωσία, ότι θα εξετασθεί μία μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η τιμή του μπρεντ κινείται σήμερα πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 85 δολάρια.
Οργή στις ΗΠΑ
Μία νέα αύξηση των τιμών του αργού θα προκαλούσε νέες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ οδεύουν στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες θα κριθεί αν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Θα έθετε έτσι σε νέα τροχιά σύγκρουσης την αμερικανική κυβέρνηση με τον ΟΠΕΚ, μετά μάλιστα το ταξίδι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι και την πίεση που άσκησε στο Ριάντ για συγκράτηση των τιμών.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αν πυροδοτηθούν από μεγάλη μείωση της παραγωγής, θα εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.
Η Ρωσία συμμετέχει στον ΟΠΕΚ+ από το 2016. Το καρτέλ αυξομειώνει την παραγωγή του για να ελέγχει τις τιμές αλλά σπάνια μείωνε την παραγωγή όταν οι συνθήκες στην αγορά ήταν σφιχτές.Η Σαουδική Αραβία πιέζεται από τις ΗΠΑ, αλλά διατηρεί τη στρατηγική σχέση της με τη Ρωσία και έχει αποφύγει να την καταδικάσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, και των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου καταναλωτή στον κόσμο, έρχονται καθώς αναλυτές προειδοποιούν για έναν εντεινόμενο παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Ριάντ και η Μόσχα έχουν εντείνει την επιδίωξη μειώσεων της παραγωγής για να ανακόψουν τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έπεσαν από περίπου 120 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιουνίου, πτώση που έπληξε τα ρωσικά κρατικά έσοδα.
Οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο για να μειώσουν τη χρηματοδότηση του στρατού της, καθιστώντας τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Μόσχα πηγή έντασης μεταξύ του Ριάντ και του Λευκού Οίκου.