Πάσχα: «Τσουχτερές» οι τιμές για τον Πασχαλινό οβελία – Τι λένε στο TL παράγοντες της αγοράς

Οι αυξήσεις στις τιμές του αρνιού είναι μεγάλες

Αντώνης Χρυσουλάκης

Μεγάλες είναι οι αυξήσεις στην αγορά των τροφίμων και τα περισσότερα αγαθά του φετινού Πασχαλινού τραπεζιού έχουν πάρει την ανιούσα. Οι αυξήσεις στις τιμές του αρνιού είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι και σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου των κρεοπωλών, οι καταναλωτές είναι αρκετά διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε μεγάλες αγορές και καταφεύγουν στο να αγοράζουν μικρές ποσότητες.

Διαβάστε επίσης: Επάρκεια στην αγορά για τα αμνοερίφια – Πώς κυμαίνονται οι τιμές

Μιλώντας στο timeline.gr o εκπρόσωπος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθηνών, Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εξήγησε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι δύσκολη, καθώς το αγοραστικό κοινό είναι αρκετά διστακτικό στο να προχωρήσει σε αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση στην τιμή των αμνοεριφίων αγγίζει το 20%, πράγμα το οποίο κατοπτρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην διεθνή αύξηση των τιμών των ζωοτροφών (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) και την αύξηση στην τιμή της ενέργειας. Η μέση τιμή του κιλού του ελληνικού κρέατος αυτή τη στιγμή κυμαίνεται περίπου στα 12,5 – 14 ευρώ το κιλό. «Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι ο μέσος καταναλωτής θα δυσκολευτεί να αγοράσει ένα ολόκληρο αρνί για την σούβλα και θα αρκεστεί σε 2-3 κιλά κρέατος, προκειμένου να το βάλει στο φούρνο και να κάνει Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεληφιλιππίδης. Και συνεχίζει: «Ήδη αρκετοί πελάτες αγοράζουν συγκεκριμένες μερίδες καθώς φαίνονται τρομαγμένοι από την γενικότερη κατάσταση των τιμών. Η αύξηση στο κρέας φέτος έχει φτάσει το 20% και το ποσοστό είναι αρκετά μεγάλο, εάν αναλογιστούμε το γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε μια αύξηση γύρω στο 1,5%».

Κύκλοι από την κεντρική κρεαταγορά Αθηνών, μιλώντας στο TL, ανέφεραν ότι υπάρχει επάρκεια ντόπιου κρέατος στην ελληνική αγορά, όμως δεν έχουν γίνει μεγάλες εισαγωγές από το εξωτερικό. Όπως εξηγούν, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μειωθεί κατά ένα μικρό ποσοστό η τιμή. 

Τεράστια η αύξηση στο κόστος παραγωγής

Όπως ήδη επισημάνθηκε, η τιμή με την οποία πωλούν τα αμνοερίφια οι παραγωγοί έχει αυξηθεί και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό οφείλεται στην γενικότερη αύξηση που έχει παρουσιαστεί σε καύσιμα και ζωοτροφές. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στο 65-70% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ενδεικτικά οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές έχουν ως εξής: Το καλαμπόκι το κιλό από 22 λεπτά έφτασε στα 45 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά σε 40 λεπτά το κιλό, η σόγια από 40 λεπτά σε 70 λεπτά το κιλό, τα πίτουρα από 15 λεπτά σε 27 λεπτά το κιλό και το τριφύλλι από 18 λεπτά σε 40 λεπτά.

Γενικότερη η αύξηση και στα άλλα τρόφιμα 

Την ίδια στιγμή μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται και στα άλλα τρόφιμα όπως τα οπωροκηπευτικά και στο αλεύρι, πράγμα το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το πορτοφόλι των καταναλωτών.