Ικανοποιητική επάρκεια σε αμνοερίφια υπάρχει στην αγορά για το Πάσχα.
Ωστόσο φέτος οι καταναλωτές θα πληρώσουν πιο ακριβά τον παραδοσιακό οβελία, αφού η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 12 έως 13 ευρώ, δηλαδή περίπου 20% έως 30% ακριβότερα από πέρυσι.
Πόσα θα πληρώσουν οι καταναλωτές
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρη Γίτσα, οι καταναλωτές, π.χ. στα κρεοπωλεία της Αθήνας, θα βρουν αμνοερίφια με τιμές που κυμαίνονται από 10,5 έως 15 ευρώ το κιλό. Η τιμή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τις ποσότητες που προμηθεύεται ο κρεοπώλης, την πηγή προμήθειας των αμνοεριφίων, τον τρόπο προμήθειας του καταναλωτή, δηλαδή αν αγοράσει ολόκληρο το αμνοερίφιο ή τεμαχισμένο κ.ά.
Στην πρώτη περίπτωση, που το αμνοερίφιο αγοράζεται ολόκληρο, η τιμή είναι χαμηλότερη καθώς ο έμπορος κρεοπώλης δεν έχει απώλειες, ενώ στην δεύτερη περίπτωση που ο καταναλωτής το προμηθεύεται τεμαχισμένο ο κρεοπώλης έχει απώλειες (π.χ. εντόσθια, κεφάλι κ.λπ.) και επομένως η τιμή είναι υψηλότερη.
Η πηγή προμήθειας είναι η πιο σημαντική προσθήκη κόστους. Η αγορά κατευθείαν από το παραγωγό είναι η πιο φθηνή, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, κάθε μεσάζοντας που προστίθεται στη διαδικασία πώλησης του αγαθού, προσθέτει ένα ευρώ ή και περισσότερο το κιλό. Έτσι η μεσολάβηση δύο ή τριών μεσαζόντων βάζει καπέλο στην τιμή του αμνοεριφίου ανά κιλό από 2 έως 3 ευρώ τουλάχιστον.
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές παραγωγού
Πάντως, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν στα 7,5 ευρώ το κιλό. Πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ, το αμνοερίφιο πουλήθηκε στα 5,5 ευρώ έως 6 ευρώ και πρόπερσι, που έγινε το πρώτο και πιο αυστηρό lockdown, η τιμή είχε διαμορφωθεί μόλις στα 3 ευρώ το κιλό. Γι´ αυτό και η κυβέρνηση τη χρονιά εκείνη πήρε μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών αμνοεριφίων.
Εφέτος η τιμή θεωρείται αρκούντως ικανοποιητική για τους παραγωγούς. Και αυτό γιατί η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, κάτι που συμβαίνει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους:
- Πρώτον, η κατανάλωση αμνοεριφίων από τους Έλληνες έχει αυξηθεί σημαντικά προ του Πάσχα. Έτσι το Πάσχα, που είναι το τέλος της σεζόν αναπαραγωγής, η προσφορά είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, από 4,5 κιλά που κατανάλωνε ετησίως ο μέσος Έλληνας το 2012, η κατανάλωση έχει ανέλθει πλέον σε 6,1 κιλά.
- Δεύτερον, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, οι Ιταλοί μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα «τραβούσαν» όλες τις εισαγωγές από Ρουμανία. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει εντός της Μ. Εβδομάδας, προσθέτοντας νέες ποσότητες στην ελληνική αγορά.
- Τρίτον, έκλεισε η αγορά της Ουκρανίας που τροφοδοτούσε τη γειτονική ρουμανική αγορά. Οι Ρουμάνοι, όπως κάναμε κι εμείς στο παρέλθουν, βαφτίζουν τα ουκρανικά αμνοερίφια, ρουμανικά και τα πουλάνε ως προϊόντα της Ε.Ε. Αυτή τη φορά αυτό δεν είναι εύκολο λόγω του πολέμου.
- Τέταρτον, μετά από δύο εορτασμούς Πάσχα που έγιναν υπό συνθήκες lockdown, οι Έλληνες ετοιμάζονται εφέτος να το… κάψουν. Παρά το υψηλό κόστος μετακίνησης και εν γένει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και βασικών καταναλωτικών αγαθών, η ανάγκη για έξοδο από τα αστικά κέντρα είναι μεγάλη όπως και η ζήτηση για παραδοσιακό εορτασμό του Πάσχα.
Πως θα συμβαδίσει όμως η ζήτηση με την υψηλή τιμή του αμνοεριφίου;
«Απλά κάποιος που αγόραζε ένα αμνοερίφιο π.χ. 13 κιλών τώρα θα αγοράσει ένα μικρότερο π.χ. 10-11 κιλά», παραδέχεται ο κ. Γίτσας. Έτσι, θα πληρώσει τα ίδια χρήματα με πέρυσι, αλλά για χαμηλότερου βάρους προϊόν.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ σημειώνει ακόμη ότι πρέπει και οι καταναλωτές να προνοούν για τέτοιου είδους αγορές και να μην τις αφήνουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Όσο καλύτερα προετοιμάζεται η αγορά, ο έμπορος, ο κρεοπώλης κ.λπ., να καλύψει τη ζήτηση, τόσο καλύτερες είναι οι τιμές που επιτυγχάνονται για τον καταναλωτή, σημειώνει.
Τι εκτιμά το υπουργείο Ανάπτυξης
Πάντως το υπ. Ανάπτυξης θα καραδοκεί για οποιαδήποτε αύξηση τιμών που θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του περιθωρίου κέρδους των εμπόρων. Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Ανάπτυξης η υπουργική απόφαση (27585/2022 – ΦΕΚ 1145/Β/14-3-2022) που υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ισχύει και για τα αμνοερίφια.
Μάλιστα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που παρανομούν να ονοματίζονται, όπως ακριβώς συνέβαινε με εκείνες που παραβίαζαν τα μέτρα καραντίνας. Η τροπολογία θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τα πλοία αναψυχής κ.λπ., που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες στην Βουλή.