Οικονομικό Βαρόμετρο: Κυρίαρχες οι αβεβαιότητες για την επόμενη μέρα

Αμήχανη στιγμή για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες - Το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν μάλλον αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας

Εν μέσω μιας δύσκολης υγειονομικής συγκυρίας με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να αυξάνονται, το πέμπτο κύμα του Οικονομικού Βαρόμετρου του powergame.gr, καταγράφει μια αμήχανη στιγμή για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, που ενώ το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν μάλλον αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας φαίνονται πάλι να προβληματίζονται και να αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

Το κλίμα που διαμορφώνεται περιγράφεται με την βοήθεια της συγκριτικής ανάλυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων μεταξύ της σημερινής κατάστασης και των δεδομένων των προηγούμενων μηνών.

Η οικονομική κατάσταση για το 58,4% του δείγματος συνεχίζει να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από την πανδημική κρίση με το 49,7% να δηλώνει μείωση των εισοδημάτων του ενώ για το 47,7% αυτά παρέμειναν σταθερά όλο αυτό το διάστημα. Το ποσοστό όσων δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα είναι μεγαλύτερο από τα ποσοστά που αποτυπώνονταν στις έρευνες των τελευταίων τριών μηνών και προσιδιάζουν περισσότερο στα ποσοστά του Μαρτίου.

 

Η συγκρατημένη αισιοδοξία του Μαΐου και του Ιουνίου για την πορεία της οικονομίας δίνει τη θέση της στον προβληματισμό ο οποίος δεν μπορεί βέβαια να περιγραφεί ως μια συνολικά απαισιόδοξη στάση, υποδηλώνει ωστόσο την αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει στην κοινή γνώμη οι εξελίξεις των δυο τελευταίων εβδομάδων.

Πέραν της προσωπικής οικονομικής κατάστασης ο δείκτης αισιοδοξίας υποχωρεί και για το γενικό οικονομικό κλίμα και από το 35% του Μαΐου που πίστευε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης πήγαμε στο 30,4% τον Ιούνιο και στο 23,6% σήμερα ένα ποσοστό κοντά στο 23,2% του Απριλίου του 2021. Το κλίμα αισιοδοξίας που είχε δημιουργηθεί στις αρχές Μαΐου με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας είναι φανερό ότι πλέον έχει υποχωρήσει.

Θετικά αποτιμούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων το 47,1% έναντι 50,8% που έχει αντίθετη άποψη, προσδοκά μεγαλύτερη στήριξη και ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας της πανδημίας.

Επιπλέον η κοινή γνώμη τοποθετείτε αρνητικά σε ποσοστό 58,3% απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ σε νέους ηλικίας 17-25 ετών ως κίνητρο για να εμβολιαστούν. Υπέρ της απόφασης τάσσεται το 40,3% του συνόλου με τα μέλη της ηλικιακής ομάδας 17-24 ετών να εμφανίζονται θετικοί σε ποσοστό 45% έναντι 55% που κρίνουν αρνητικά την συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση. Η πιο αρνητική στάση με ποσοστό 73,8% καταγράφεται στις ηλικίες 25-39 και η πιο θετική στους άνω των 65 ετών με 53,2%.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία σε ποσοστό 54,5% είναι υπέρ των αυστηρών περιορισμών για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν έναντι 44,1% που θεωρούν ότι δεν πρέπει να ισχύσουν οποιουδήποτε τύπου υγειονομικοί διαχωρισμοί. Οι απαντήσεις σε αυτή την περίπτωση επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικιακή κατανομή με τα νεότερα μέλη του δείγματος να τάσσονται κατά των περιορισμών και τις μεγαλύτερες ηλικίες να προκρίνουν την αυστηροποίηση του κανονιστικού πλαισίου για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η διαμορφούμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα το 61,4% του δείγματος να πιστεύει ότι με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας είναι δύσκολο να επανακάμψει και το φετινό καλοκαίρι ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το 76% του συνόλου που αρχίζει να φοβάται και να πιστεύει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος ενός νέου lockdown το φθινόπωρο.

Το Βαρόμετρο του Ιουλίου αποτυπώνει την ανησυχία και τον προβληματισμό της κοινής γνώμης για την επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης. Για να διασκεδάσει αυτούς τους προβληματισμούς η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και συνεκτικό σχέδιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης που θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες.

*Η έρευνα έγινε στις 7-10 Ιουλίου 2021, με δείγμα 1.000 ατόμων, σε σύνολο πληθυσμού από 17 ετών και άνω.

*Αύριο, το δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου με την πρόθεση ψήφου και την αξιολόγηση των υπουργών

 

Πηγή: Powergame.gr