Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Έως 4,8% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος

Ανακοίνωσε θετικότερες προβλέψεις για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης

Θετικές κι ενθαρρυντικές για το μέλλον χαρακτηρίζει τις οικονομικές εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία του έκθεση, ανακοινώνοντας θετικότερες προβλέψεις για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.

 

 

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν -2,3%, καταγράφοντας σαφώς ηπιότερη ύφεση από όλες τις προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Γραφείου Προϋπολογισμού.

 

Εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό μας σενάριο (2,7%), και να κινηθεί κοντύτερα στο θετικό σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%. Σε θετική κατεύθυνση κινήθηκαν και οι σημαντικότερες μακροοικονομικές μεταβλητές: η ανεργία παραμένει σταθερή, ο αποπληθωρισμός περιορίζεται και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνεται.

 

Επίσης, αξιοσημείωτη επιτυχία είχε και η πρόσφατη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, με το spread σε σχέση με τo γερμανικό ομόλογο να μειώνεται κάτω από τις 100 μονάδες. Οι βραχυχρόνιοι δείκτες, τέλος, κατέγραψαν σημαντική βελτίωση τον Μάιο με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος».

 

Διαβάστε περισσότερα στο powergame.gr