Quantcast

Γιάννης Στουρνάρας: Κανένα πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες – Αυξήσεις επιτοκίων τέλος

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσιάστηκε εφησυχαστικός μετά την κατάρρευση της Credit Suisse

Το ντόμινο που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της SVB, δηλαδή της τράπεζας της Σίλικον Βάλεϊ, έφτασε ως και τα μέρη μας, καθώς η χρεοκοπία της Credit Suisse θεωρείται ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, πάντως, κόμισε θετικά νέα σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες εν τω συνόλω και κυρίως τις ελληνικές τράπεζες: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφαλαιακή βάση και επαρκή ρευστότητα. Οι αρμόδιες αρχές είναι πολύ σοφότερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια, κατά την προηγούμενη κρίση, συνεπώς είμαστε έτοιμοι, έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας ώστε να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Ωστόσο, πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό».

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί.

 

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» υποστήριξε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον τριπλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά που είχαν πριν από μία δεκαετία, επίσης έχουν καλύτερους δείκτες ρευστότητας και οι εποπτικές αρχές είναι πολύ πιο σοφές σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των επιτοκίων, προέβλεψε ότι οι αυξήσεις τους έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. «Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το «κούρεμα» των ομολόγων AT1 της Credit Suisse, o κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία».