«Ο πόλεμος, η ακρίβεια και τα προβλήματα στην αγορά θα κρίνουν το εάν και πότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής».
Αυτό αναφέρει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι η νέα κρίση δοκιμάζει τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές, και είναι εξαιρετικά πιθανό όχι μόνο να καθυστερήσει η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και να υπάρξει νέο «κούρεμα», ενδεχομένως στοχευμένο, με έμφαση στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Παράλληλα, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν αποκλείει οι Περιφέρειες να επαναλάβουν προγράμματα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, η Περιφέρεια Αττικής (όπως και οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας) στήριξε με κονδύλια της ΕΕ 9.617 επιχειρήσεις της Αττικής που επλήγησαν από την πανδημία με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, το οποίο στο σύνολό του είναι μη επιστρεπτέο.
Η έκταση της ενεργειακής κρίσης και τα προβλήματα που θα προκαλέσει θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ δεν αποκλείεται και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης να κατευθυνθούν για τη στήριξη της αγοράς.
Αν και πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την επιμήκυνση των δόσεων για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη μετάθεση της ημερομηνίας της εφάπαξ αποπληρωμής του ποσού για όσους το επιθυμούν, είναι εξαιρετικά πιθανό, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός παράγοντας, να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, στα πρότυπα της «διαγραφής» του μεγαλύτερου μέρους των 8,3 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας.
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, στα τέλη Μαΐου θα πρέπει όσες επιχειρήσεις εκ των 700.000 έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και το επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%.
Όσοι, βέβαια, θέλουν να πληρώσουν σε δόσεις μπορούν να το πράξουν σε 96 άτοκες, με την πρώτη, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, να καταβάλλεται στα τέλη Ιουνίου.
Δηλαδή, το επιστρεπτέο ποσό μπορεί να πληρωθεί σε διάστημα οκτώ χρόνων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελάχιστες επιχειρήσεις θα επιλέξουν την εφάπαξ αποπληρωμή, καθώς σχεδόν όλες έχουν προεξοφλήσει νέο «κούρεμα» ή και ακόμα μια αύξηση των δόσεων από 96 σε 120.
Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει στο σύνολό της μη επιστρεπτέα και το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου να «χαριστεί» στους υπόχρεους.
Ουσιαστικά, το ποσό που θα χάνει κατ’ έτος η κυβέρνηση ανέρχεται στα 287,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να καλυφθεί από τον Προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, οι 700.000 επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή μπορούν να αποπληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε 96 άτοκες δόσεις, από 60 που προέβλεπε ο σχετικός νόμος.
Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή
Όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γνωρίζουν ότι:
-Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.
-Το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες, μηνιαίες δόσεις.
-Η πρώτη δόση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου του 2022.
-Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού έως την 31η Μαΐου 2022, με έκπτωση 15%.
– Ποσά επιστροφών: Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ, θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου.
Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου.