Γαλλία: Ο πρώτος γύρος των πιο κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη

Οι αριθμοί που δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά δεν λένε ποτέ ψέματα

Αυτή την Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των πιο κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι θα κληθούν να κάνουν επιλογή για το εάν θα ανανεώσουν το «ενοικιοστάσιο» στον Εμανουέλ Μακρόν ή θα προχωρήσουν σε μία σοκαριστική τόσο για τα δικά τους όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα επιλογή, αυτή της ανάδειξης ως Προέδρου της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η Γαλλία είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα κράτη της Ευρώπης και ένα από τα παραδοσιακά προπύργια της μεγάλης συμμετοχικής ψηφοφορίας. Σε πολιτικές κρίσεις οι Γάλλοι μαζικά ψηφίζουν και επιλέγουν να ακουστούν μέσα από την επιλογή Προέδρων.

Το δίλλημα Μακρόν ή Λεπέν δεν είναι νέο για την Γαλλική κοινωνία. Το έζησε και στο παρελθόν με το δίλλημα Σιράκ η Λεπέν το 2002. Τότε επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιάς ήταν ο πατήρ Λεπέν ο οποίος μπορεί να έκανε την έκπληξη πετώντας του Σοσιαλιστές εκτός 2ου γύρου αλλά «σαρώθηκε» από την Γαλλική ετυμηγορία στον 20 γύρο των εκλογών.

Σήμερα, το δίλημμα φαντάζει ίδιο, αλλά δεν είναι. Η Γαλλική ακροδεξιά υπό τις φτερούγες της κόρης Λεπέν έχει αλλάξει πρόσωπο.

Οι ξενοφοβικές κορώνες έχουν δώσει την θέση τους σε μία συνταγή που σχεδόν πάντα ασκούσε επιρροή στην Γαλλική κοινωνία ειδικά στα πιο φτωχά στρώματα του Γαλλικού Νότου.

Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται ελάφρυνση σε φόρους και σε ακρίβεια ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανεβάσει σε ολόκληρο τον κόσμο στα ύψη.

Η Μαρίν Λεπέν έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ειδικά σε περιοχές με μετανάστες και φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ στο να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας και η πρώτη ανοιχτά ακροδεξιά Πρόεδρος στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να αντιμετώπισε εξαιρετικά μεγάλες εσωτερικές κρίσεις κυρίως για την οικονομική του πολιτική, με κυριότερη αυτή των κίτρινων γιλέκων, αλλά φαίνεται πως μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή της Ευρώπης έχει καταφέρει να παραμείνει ψηλά στην εκτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων κυρίως «πουσάροντας» το προφίλ του νέου μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη.

Έκπληξη για κάποιους θεωρούνται τα ποσοστά της Γαλλικής αριστεράς με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να διεκδικεί για 5η φορά τον Προεδρικό θώκο. Τα ποσοστά της Γαλλικής αριστεράς μπορεί να είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 10 ετών αλλά δύσκολα θα δώσουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο.

Ο έτερος ακροδεξιός πόλος στη Γαλλία ο Ερίκ Ζεμούρ μπορεί να ξεκίνησε με διψήφια ποσοστά αλλά σήμερα φαίνεται πως έχει χάσει τις ελπίδες για κάτι εντυπωσιακό. Δεν θα είναι όμως μικρή η επιρροή που θα έχουν οι ψηφοφόροι του σε περίπτωση που στον 2ο γύρω προκριθεί η Μαρίν Λεπέν.

Στα ίδια χαμηλά επίπεδα και η παραδοσιακή δεξιά παράταξη των Republicains με την Βαλερί Πεκρές να αποδεικνύεται ακόμη μία ατυχής επιλογή για την κοιτίδα που γέννησε και το πολιτικό φαινόμενο Μακρόν.

Οι αριθμοί που δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά δεν λένε ποτέ ψέματα

Τα δημοσκοπικά στοιχεία δίνουν στο σύνολό τους προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Παρασκευής, την τελευταία επίσημη πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Γάλλος Πρόεδρος συγκεντρώνει 26% στην πρόθεση ψήφου.

Με 24% η Λεπέν περνά στον 2ο γύρο και μειώνει σημαντικά την απόσταση από την κορυφή.

Στην 3η θέση η Γαλλική Αριστερά και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 17%, ενώ στην 4η και 5η θέση με 9% ο ακροδεξιός Ζεμούρ στην πρώτη του απόπειρα για την Προεδρία και η Βαλερί Πεκρές με το ίδιο ποσοστό.

Τα σενάρια και ο φόβος του Μακρόν

Στις αρχές Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα στις ασταμάτητες συσκέψεις και τα τηλεφωνήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε σε γαλλικά μέσα πως το πρόβλημα στις επερχόμενες εκλογές θα είναι ξεκάθαρα η αποχή.

Με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία το 25% ή ένας στους τέσσερις Γάλλους δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στον 1ο γύρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος χτύπησε καμπανάκι ειδικά στους νέους ψηφοφόρους φέρνοντας στο προσκήνιο το Βρετανικό προηγούμενο με το δημοψήφισμα για το Brexitτονίζοντας πως δεν είναι απίθανο η αποχή από τις κάλπες να κοστίσει στην χώρα και στην Δημοκρατία.

Ο Μακρόν και το επιτελείο του βλέπουν επίσης πως ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είχε στο εσωτερικό της απήχηση που θα περίμενε και ο ίδιος.

Το επιτελείο του μάλιστα δεν δίστασε την περασμένη Τρίτη να σημειώσει πως το ψαλίδισμα της διαφοράς από την ΜαρίνΛεπέν οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ασχολήθηκε και δεν είχε χρόνο για προεκλογική εκστρατεία.

Σε κάθε περίπτωση το «πικ» για τον Γάλλο Πρόεδρο σημειώθηκε δημοσκοπικά στις 9 Μαρτίου με το ποσοστό του να φτάνει το 31,5% ενώ το πρόβλημα είναι πως για την Λεπέν η ώρα της αντεπίθεσης είναι τώρα με το ποσοστό του 24% να είναι το υψηλότερο που έχει συγκεντρώσει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου η ακροδεξιά υποψήφια.

Σε περίπτωση που το ζευγάρι Μακρόν – Λεπέν επιβεβαιωθεί και στο 2ο γύρο καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το ποσοστό όχι της Γαλλικής Αριστεράς η οποία αναμένεται να απέχει αλλά του έτερους ακροδεξιού υποψηφίου του Ζεμούρ.

Μπορεί η προεκλογική μάχη με την Λεπέν να περιείχε ουκ ολίγα «γαλλικά» αλλά οι ακροδεξιοί υποψήφιοι δεν είναι καθόλου απίθανο με βάση τους πολιτικούς αναλυτές να στηρίξουν και μάλιστα μαζικά την Λεπέν ειδικά εάν τα περιθώρια νίκης είναι όσο κοντά τα δίνουν οι δημοσκόποι δηλαδή στο 52% – 48%.

Πηγή: powergame.gr