Εγκρίνεται σήμερα το νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027, παρουσία του Πρωθυπουργού

Σήμερα εγκρίνεται και τυπικά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

Σήμερα εγκρίνεται και τυπικά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, η αρμόδια Επίτροπος Ελίζα Φουρέιρα θα δώσει και τυπικά το πράσινο φως για την έγκριση του νέου κειμένου στρατηγικής που θα βασιστεί η ανάπτυξη της χώρας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρώπης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

 

 

Αμέσως μετά, σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα με πόρους ύψους 26,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το νέο εργαλείο, μετά εκείνο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Το νέο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο κείμενο στρατηγικής που εγκρίνεται σε ενωσιακό επίπεδο. Η επιτυχία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αδιαμφισβήτητη και φαίνεται ότι η Ελλάδα, το μέχρι πρότινος «κακό πρόβατο» της ΕΕ και της Δύσης να καθίσταται ως ο καλύτερος και ο πιο υποδεγματικός μαθητής.

 

Το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. Παρουσιάζει μεγάλη συμπληρωματικότητα με το Ταμείο Ανάκαμψης που αναλαμβάνει κυρίως την στήριξη δράσεων της κεντρικής κυβέρνησης και των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Το 67,2% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, περίπου 17,6 δισ. ευρώ, προορίζονται για τα τομεακά προγράμματα (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, μεταφορές κ.λπ.) και το υπόλοιπο 32,8%, περίπου 8,1 δισ. ευρώ προορίζονται για τα 13 περιφερειακά προγράμματα. Ο προϋπολογισμός των Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΠ) είναι αυξημένος κατά 37% σε σχέση με τον προϋπολογισμό των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγράμματα (ΠΕΠ) του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και στα οποία είχαν διατεθεί συνολικά 5,9 δισ. ευρώ.

Πάντως, η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ υπό μια έννοια έχει ξεκινήσει καθώς ήδη γίνονται δαπάνες ενίσχυσης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η χώρα έχει το δικαίωμα υλοποίησης δαπανών ύψους μέχρι 800 εκατ. ευρώ τα οποία σήμερα καταβάλλονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά μόλις ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων, θα αποπληρωθούν από πόρους του νέου ΕΣΠΑ.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 υποβλήθηκε για έγκριση στις 12 Ιουλίου 2021 και βάση των κανονισμών η χώρα πρέπει να υποβάλλει τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα, μέχρι 12 Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση «καίγεται» ειδικά με την έγκριση του τομεακού προγράμματος της «Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας» -γνωστό σήμερα ως ΕΠΑΝΕΚ-, καθώς εκεί περιλαμβάνονται δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, κάτι που είναι βασικό ζητούμενο όσο διαρκεί η πανδημική κρίση.

 

Πηγή: powergame.gr