EBRD: Ανάπτυξη 7% το 2021 στην Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ αναμένεται μάλιστα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών που χρηματοδοτεί

Ανάπτυξη 7% στην Ελλάδα αναμένει φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ενώ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,9% για το 2022.

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ αναμένεται μάλιστα να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών που χρηματοδοτεί.

Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020.

Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις ανέκαμψαν ισχυρά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα ο σχηματισμός αποθεμάτων, και η κατανάλωση αυξάνεται επίσης, στηριζόμενη από το βελτιούμενο καταναλωτικό κλίμα – ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε σε υψηλό 18 μηνών τον Αύγουστο του 2021.

Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), ένας σημαντικός δείκτης για το κλίμα στη μεταποίηση, αυξήθηκε στις 59,3 μονάδες τον Αύγουστο που είναι το υψηλότερο επίπεδο 20 και πλέον ετών, δίνοντας σαφές μήνυμα ανάπτυξης του τομέα.

Μειώνεται η ανεργία

Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, υποχωρώντας στο 14,2% τον Ιούλιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2010.

Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολύ σημαντικός τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019.

Η δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει η EBRD, παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το έλλειμμα πιθανόν να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

 

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη

Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, σημειώνει. Ωστόσο, προσθέτει, το επίπεδο της αβεβαιότητας όσον αφορά τις προβλέψεις είναι ιδιαίτερα υψηλό τώρα και παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας της Covid-19 και τον πιθανό αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.