Quantcast

DW: «Ένσταση στη Λιβύη για τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία»

Η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα

Στην συζήτηση της νέας συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης με αντικείμενο τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της DW με τίτλο «ένσταση στη Λιβύη για τη συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα συνέλθει για να συζητήσει τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τουρκία. Μία συμφωνία εναντίον της οποίας υπάρχουν ενστάσεις «από τη λιβυκή αντιπολίτευση» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

Η ένσταση δεν αποτελεί έκπληξη

Ο Δρ Umberto Profazio, αναλυτής περί της Λιβύης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), μιλώντας στην τουρκική DW αναφέρει ότι: «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, και ο πολιτικός του σύμμαχος Φατχί Μπασάγκα, αντιτάχθηκαν από την αρχή στη συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κοινοβούλιο πήρε την πρωτοβουλία κατά του μνημονίου».

«Ακόμη και αν υπάρξει ψηφοφορία, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε ο Profazio, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι οι τελευταίες εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν πριν από οκτώ χρόνια και ότι τα μέλη του κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν πρόβλημα νομιμοποίησης.

Μιλώντας στην τουρκική DW, διπλωματική πηγή στη Λιβύη υποστήριξε την θέση ότι η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική.

Δεν έχει δεσμευτικότητα

Επισημαίνοντας ότι η εν λόγω συμφωνία έχει το καθεστώς μνημονίου, η πηγή υποστήριξε ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα να μιλάει μόνο για συμφωνίες, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις για το σχετικό μνημόνιο. Η πηγή ισχυρίζεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το μνημόνιο για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας αντιμετώπισε επίσης ενστάσεις στο κοινοβούλιο και δήλωσε: «Μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι κάτι περισσότερο από την καταγραφή της αντίδρασης της αντιπολίτευσης».

Μιλώντας στον λιβυκό Τύπο στις αρχές της εβδομάδας, ο Τούρκος πρέσβης στην Τρίπολη Kenan Yılmaz ανέφερε ότι οι συμφωνίες για τους υδρογονάνθρακες και την ενέργεια βασίζονται στην αρχή «win-win», προσθέτοντας ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Λιβύης και των Λίβυων». Μετά την υπογραφή του μνημονίου, κι ο Ντμπέιμπα, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Λίβυων, δήλωσε ότι «δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης».

Η Τουρκία είχε υπογράψει το 2019 μνημόνιο συμφωνίας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με τον Fayez Al Sarraj, τότε πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντμπέιμπα ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει το μνημόνιο.

Η Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε πολιτικό χάος μετά την απομάκρυνση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. Η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα.