Quantcast

CPLP: Καθαρά κέρδη 25,1 εκατ. δολ. στο α’ τρίμηνο αυξημένα κατά 130%

Η εταιρεία, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη ανακοίνωσε για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έσοδα ύψους 73,4 εκατ. δολ. (70 εκατ. ευρώ) αυξημένα κατά 93% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021

Θεαματική αύξηση εσόδων και καθαρών κέρδη παρουσίασε για το α’ τρίμηνο του 2022 η Capital Product Partners L.P. (CPLP).

 

Η εταιρεία, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη ανακοίνωσε για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, έσοδα ύψους 73,4 εκατ. δολ. (70 εκατ. ευρώ) αυξημένα κατά 93% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Παράλληλα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 25,1 εκατ. δολ. (23,9 εκατ. ευρώ) διευρυμένα κατά 130% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Η αύξηση των εσόδων αποδόθηκε από την διοίκηση της επιχείρησης, στην αύξηση του στόλου της εταιρείας κατά 38%. Συγκεκριμένα την μεγάλη ώθηση έδωσαν τα έξι νέα LNG/C πλοία που απέκτησε η CPLP το β’ εξάμηνο του 2021. Τα σκάφη αυτά πρόσθεσαν 37,6 εκατ. δολ. στα έσοδα της επιχείρησης κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και απορρόφησαν πλήρως τις όποιες απώλειες εσόδων σημειώθηκαν από πωλήσεις άλλων πλοίων της επιχείρησης (M/V «CMA CGM Magdalena» και M/V «Adonis»). Επίσης, θετικά συνέβαλε η απόκτηση τριών containerships τον Φεβρουάριο του 2021 που πρόσφεραν έσοδα 4,1 εκατ. δολ. έναντι 1,6 εκατ. δολ. του α’ τρίμηνο του 2021.

Από την άλλη πλευρά τα έξοδα της επιχείρησης, αυξήθηκαν μεν (66%) αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από τα κέρδη (93%). Έτσι τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν από τα 10,9 εκατ. ευρώ δολ. στο α’ τρίμηνο του 2022 σε 25,1 εκατ. δολ. στο α’ τρίμηνο του 2022.

Την ικανοποίηση για την πορεία αυτή, δεν έκρυψε η διοίκηση της εταιρείας. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την βελτίωση της κερδοφορίας και τη δημιουργία ισχυρών χρηματοοικονομικών ροών, κυρίως ως αποτέλεσμα του οικονομικού αντίκτυπου που είχαν τα έξι πλοία μεταφοράς LNG τελευταίας τεχνολογίας που αποκτήσαμε κατά το β’ εξάμηνο του 2021», σχολίασε ο CEO της επιχείρησης, Γεράσιμος Καλογηράτος. «Η απόφασή μας», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, «για διαφοροποίηση της βάσης περιουσιακών στοιχείων μας με τη στόχευση στην αγορά LNG έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχής, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς ναύλωσης LNG, καθώς και οι αξίες των πλοίων LNG/C έχουν αυξηθεί, εν όψει των ανακατατάξεων στις ενεργειακές αγορές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας».

Αναφορικά με το τελευταίο, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μπορεί να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να προκαλέσει αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία. Επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας. «Ενώ παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι πιθανό ότι τέτοιες εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις δραστηριότητές μας, την οικονομική κατάσταση, τα αποτελέσματα λειτουργίας και τις ταμειακές ροές μας. Επί του παρόντος», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας, «η αγορά LNG/C αναμένεται να ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα από τη διαταραχή της αγοράς ενέργειας που δημιούργησε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας».