Ζελένσκι: Η Μαριούπολη «βασανίζεται μέχρι θανάτου»

Στο Chatham House μίλησε νωρίτερα, σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που μαίνεται για 72η ημέρα η ρωσική εισβολή.

 

 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η κατεστραμμένη  Μαριούπολη είναι «παράδειγμα βασανιστηρίων και πείνας που χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο», προσθέτοντας ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να εισέλθει στην πόλη.

«Αυτή η απανθρωπιά και σκληρότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει τους ανθρώπους. Ο θάνατος δεν προκαλείται από πόλεμο. Δεν πρόκειται για στρατιωτική εκδήλωση. Αυτό είναι βασανιστικό μέχρι θανάτου. Αυτό είναι τρομοκρατία και μίσος», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ρωσία νομίζει ότι μπορεί να διαφύγει από διώξεις για εγκλήματα πόλεμου λόγω της πυρηνικής απειλής».

«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν οι ρωσικοί πύραυλοι στις ευρωπαϊκές πόλεις. Το κάνουν αυτό λόγω της αίσθησης της ατιμωρησίας. Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη μέσω απειλών. Η εισβολή στη Ρωσία και η σκληρότητα των στρατευμάτων της στην Ουκρανία έχει αγνοήσει όλους τους κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι κάτι από τον 18ο αιώνα. Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου», υπογράμμισε.