Χρυσός: Κέρδη από την υποχώρηση του δολαρίου, φρένο από τα ομόλογα

Έκλεισε με άνοδο 2,2% την περασμένη εβδομάδα

Ανοδικά κινείται η τιμή του χρυσού, καθώς ενισχύεται από την υποχώρηση του δολαρίου και οι επενδυτές αφομοιώνουν τις αναγνώσεις των τελευταίων οικονομικών στοιχείων αναζητώντας σημάδια για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται κατά 0,35% στα 1.771,37 δολάρια η ουγγιά. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύονται κατά 0,38% στα 1.788,5 δολάρια.

Τα στηρίγματα της τιμής του

Το δολάριο υποχώρησε, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους επενδυτές στο εξωτερικό, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ περιόρισαν την άνοδο της τιμής του χρυσού.

«Το πιο αδύναμο δολάριο θα μπορούσε να διευκολύνει τον χρυσό να καταγράψει περισσότερα κέρδη, αλλά οι ανοδικές ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων εμποδίζουν την ικανότητα του χρυσού να ενισχύσει τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας», σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity, Χαν Ταν.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 2,2% την περασμένη εβδομάδα, την καλύτερη επίδοσή του από τον Μάρτιο, καθώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, διατύπωσε έναν σχετικά λιγότερο γερακίσιο τόνο μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει βρει επίσης κάποια στήριξη από τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της απροσδόκητης συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο και της βραδύτερης μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης.

Ο χρυσός «θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ροές  κεφαλαίων σε τοποθετήσεις που θεωρούνται σε ασφαλή καταφύγια, εάν οι χώρες περιέλθουν σε ύφεση και οι κεντρικές τράπεζες βρεθούν στο δίλημμα αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή οικονομία»,εξηγεί ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, Γρεγκ Έρλαμ.

Οι επενδυτές αναμένουν τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ  που θα δημοσιοποιηθει την Παρασκευή για να ανιχνεύσουν σημάδια που θα επηρεάσουν την νομισματική πολιτική της Fed.