Quantcast

Χρηματιστήριο: Μάζεμα πάνω από τις 1.000 μονάδες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1%, ενώ οι τράπεζες βυθίζονται κατά 3,85%

Σε ζώνη κινδύνου τεχνικά βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το άδειασμα στις 999 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη Τιμών.

 

Οι εντολές πώλησης συνεχίζονται, αλλά με μεγαλύτερη ένταση σε χρηματιστήρια, όπως το ελληνικό, τη στιγμή όμως, που το 10ετές ομόλογο υποχωρεί στα όρια του 4% απόδοση, που σημαίνει ότι οι επενδυτές βρίσκουν ασφαλέστερα καταφύγια στα κρατικά ομόλογα.

Όπως φαίνεται η απόφαση διάσωσης της Credit Suisse, δεν άρεσε στις αγορές, έστω κι αν ήταν πέραν του δέοντος γενναιόδωρη. 3,2 δισ. ευρώ δίνει από την τσέπη της η UBS, που ταυτόχρονα θα λάβει ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας 7 – 9 δισ. ευρώ και μαζί με την Credit άλλα 100 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα επανέρχεται στις αμερικάνικες τράπεζες και ειδικά κάποιες πολιτειακές που ασχολούνται κυρίως με τις χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων. Ημέρες 2008 ανησυχούν ότι θα ζήσουν οι επενδυτές που σπεύδουν να ξεφορτωθούν μετοχές, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Μετά το άδειασμα στις 999 μονάδες, η αγορά επανέρχεται στις 1.007 μονάδες με την πτώση να περιορίζεται από -2% σε 1,2%. Στο 1,8% η πτώση του τραπεζικού κλάδου, με την ΕΤΕ να υποχωρεί 1,87%, 1,36% η Eurobank, 2,5% η Πειραιώς και 2,3% η Alpha Bank. Οι δύο τελευταίες είχαν και τα περισσότερα κέρδη στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Πιέσεις βγαίνουν και σε μια σειρά από άλλα blue chips. Πάνω από 2,35 η πτώση στη ΔΕΗ,1,4% στην Coca Cola, 1,25% στα ΕΛΠΕ, 2,96% στην Ελλάκτωρ, 1,7% στην ΜΟΗ, 1,58% στη Mytilineos και 1,35% στον ΟΠΑΠ. Καλύτερη αντίδραση με οριακές απώλειες σε ΟΤΕ και Jumbo.

 

 

Υπενθυμίζεται πως με το σημερινό άνοιγμα των συνεδριάσεων να χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1%, ενώ οι τράπεζες βυθίζονται κατά 3,85%.

Η μετοχή της Credit Suisse κατρακυλά κατά 63%, ενώ της UBS υποχωρεί κατά 8,7%.

«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που πυροδότησε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης, που δεν αφορά την UBS, μια τράπεζα έξω από την αναταραχή, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλυτής της Swissquote Bank, σε σημείωμα που επικαλείται το Reuters.

 

Πηγή: powergame.gr