Χρηματιστήριο: Η Όμικρον και τα lockdowns στέλνουν τους επενδυτές στο ταμείο

Εικόνα αποσύνθεσης και οπισθοχώρησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η οποία περνάει και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά

Εικόνα αποσύνθεσης και οπισθοχώρησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η οποία περνάει και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

 

 

Αν και το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 1,18%, οι επενδυτές στο Χ.Α. ανησυχούν για τις επόμενες στηρίξεις της αγοράς, όπου σε μία σφοδρή διόρθωση, το stop θα μπορούσε να βγει περί τις 775 μονάδες.

Γενικός Δείκτης

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ξεκίνησε στις 872 μονάδες και με πτώση 1,6%, ενώ οι συναλλαγές από τα πρώτα λεπτά δείχνουν αυξημένες, αγγίζοντας τα 2 εκατ. Ευρώ.

Η πτώση είναι περισσότερο έντονη με τον δείκτη να υποχωρεί πάνω από 2,3%, στις 866 μονάδες και με τις συναλλαγές να ανεβάζουν ταχύτητα πλησιάζοντας τα 3 εκατ. Ευρώ.

Πώς διαμορφώθηκαν οι μετοχές

Ήδη, η Τιτάν γράφει νέα χαμηλά στα 13,30 ευρώ, η Άλφα υποχωρεί στο 1 ευρώ με πτώση πάνω από 3%, η ΕΤΕ στα 2,74 με απώλειες 3,6%, 3% η Eurobank στα 0,85 και 2,22% η πτώση για την Πειραιώς. Τα blue chips κλονίζονται με απώλειες πάνω από 2%. Η ΔΕΗ υποχωρεί στα 9,25 ευρώ, , κάτω από τα 12 ο ΟΠΑΠ και στα 16 ευρώ ο ΟΤΕ. Πτώση 3,4% για την Τέρνα Ενεργειακή, αλλά πιο συγκρατημένες οι απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σχεδόν 400 μονάδες πτώση για τον γερμανικό δείκτη Dax και περισσότερες από 150 μονάδες για τον δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC, είναι το… φιλοδώρημα των αγορών στην υποδοχή του γενικευμένου lockdown στην Ολλανδία, των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία και τη Γαλλία και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη.

Η εικόνα είναι απογοητευτική, όσο οι αγορές αποθαρρύνονται και βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα των νέων περιοριστικών μέτρων.

Η κρίση μεταλλάσσεται σαν τον κορωνοϊό. Από υγειονομική περνάει στην οικονομία.

Οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας παίρνουν την ανηφόρα, ενώ η προοπτική γενικευμένου κλεισίματος των οικονομιών στην Ευρώπη από εκεί που ήταν φόβος, καθίσταται πραγματικότητα, αλλά και ανάγκη για να μην πιεστούν περαιτέρω τα συστήματα υγείας. Πλέον η τρέχουσα περίοδος δεν έχει καμία σχέση με ότι συνέβαινε πριν από δύο χρόνια.

Οι αγορές οδηγούνταν σε ιστορικά υψηλά εν μέσω πανδημίας, αλλά δεν είχαν προβλέψει την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών. Τώρα, η πανδημία θεριεύει και πάλι, με τις μεταλλάξεις της και οι τιμές, βρίσκονται στα ύψη.